10. elokuuta 2012

Kantarellipiiras



Pieni iltapala, olkaa hyvä!
Nuorempana en voinut sietää sieniä. Välttelin niitä joka paikassa. Luulenpa, että se inhotus alkoi jostain pizzojen purkkiherkkusienistä, jotka tuntuivat pahalle (ja maistuivat pahalle) suussa. Sittemmin olen pikkuhiljaa päässyt taas sienien makuun. Mikään mahdoton sienifanaatikko en edelleenkään ole mutta kyllä kantarellit ovat ihania, siittä ei pääse mihinkään. Sen lisäksi, että kantarellit ovat hyviä mm. grillattuina, raclettessä ja kastikkeena, saa niistä myös kivan piirakan. Tässä hyvä ohje piirakalle. Ihanaa mukana piknikillä, salaatin kaverina tai iltapalana. Resepti on siittä kiva, että sitä voi tuunailla oman maun mukaan. Jättää vaikka pekonit pois ja lisätä esimerkiksi pehmeää vuohenmaitojuustoa. Ja miksei sieniäkin voisi vaihtaa esimerkiksi tuoreiksi herkkusieniksi. :) Ohje on tehty 24 cm irtopohjavuokaan.

Pohja

  • 150 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl juustoraastetta
  • 1-2 rkl kylmää vettä
Nypi voi, jauhot ja juusto. Sekoita mukaan vesitilkka ja pyörittele nopeasti taikinaksi. Nosta kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte

  • 4 dl kantarellejä
  • 1 kevät/kesä/purjosipuli
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 3 dl vahvaa juustoa
  • (2 siivua pekonia)
  • 3 kananmunaa
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • mustapipppuria myllystä
  • voita paistamiseen
Harjaa kantarellit puhtaaksi ja revi tai pilko pienemmäksi. Laita pannu keskikuumalle lämmölle ja paista kanterellejä kunnes neste niistä on haihtunut. Lisää lämpöä ja laita pannulle voita, sipulit ja maun mukaan pekonit. Paistele kullankeltaiseksi. Nosta jäähtymään. Ota taikina jääkaapista ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kananmunat, maito, suola ja pippuri kulhossa. Ripottele juustoraaste pohjan päälle. Kaada juustoraasteen päälle pannulla jäähtyneet sienet. Kaada lopuksi päälle muna-maitoseos. Rouhaisen pinnalle vielä hieman mustapippuria. Halutessasi voit ripotella pinnalle myös hieman juustoraastetta. Paista piirasta keskitasolla 200 asteessa n. 35-40 minuuttia.




5 kommenttia:

  1. Kantarellit on parhaita! Haluaisin itsekin leipoa jonkun sienipiirakan :)

    VastaaPoista
  2. Minäkään en kauheasti välitä sienistä mutta aikuisiän myötä mielenkiinto on herännyt. Ostin jopa sienikirjan!
    Piirakka vaikutti niin hyvältä että tekisi mieli kokeilla ja lahjoa sillä sitten vaikka työkavereita kahvitunnilla :)

    Onneksi ette asu lähempänä, oisin aina kyläilemässä ja kahvinisujen äärellä :D

    VastaaPoista
  3. Ihana resepti. Mutta hei valaise tyhmää, miten kanttarellit harjataan ja millä??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rapsuttelen varovaisesti pullasudilla suurimmat roskat ja roippeet pois. :)

      Poista
  4. Yleensä minun suolaiset piiraat ovat olleet floppeja, mutta tämä onnistui ensi yrittämällä. Tein tämän anopin poimimista suppilovahveroista. Sekä koostumus että maku olivat kohdallaan. Kaksi siivua pekonia oli juuri sopivasti. Taas yksi luottoresepti tältä sivustolta. Kiitos taas:)

    VastaaPoista