5. tammikuuta 2013

Hedelmä-pähkinäleipä




Olen varmaan jo aiemmin maininnut leipäinnostuksestani. Tammikuun ajan aion jakaa suolaisia ohjeita, joten leipiä on varmasti luvassa enemmänkin. Tämä hedelmä-pähkinäleipä ei ehkä ole sieltä suolaisimmasta päästä mutta menee aivan loistavasti sekä juustojen kanssa, että vaikkapa aamiaisleipänä. Leivän pinta on rapea ja sisus mahtavan maukas. Kaiken lisäksi tämä on vielä terveellistäkin, joten ainakin itse napsin tätä hyvällä omallatunnolla. Tämä on ihan loistava lahjaidea vaikka ystäville illanistujaisiin, sekä myös napostelutarjottavaksi omiin kemuihin. Pitkästä ohjeesta huolimatta leipä on melkoisen helppotekoinen.

Hedelmä-pähkinäleipä (2kpl)
  • 250 g/1pss sekahedelmiä (apriikosia, luumuja, kuivattua omenaa ym.)
  • 70 g/1pss saksanpähkinöitä
  • 80 g/1pss kokonaisia hasselpähkinöitä
  • 25 g hiivaa
  • 4 dl vettä
  • 1 rkl sormisuolaa
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 1 rkl kanelia
  • 1 dl kauraleseitä
  • 4 dl ruisjauhoja
  • n. 5 dl vehnäjauhoja
Aloita silppuamalla sekahedelmät karkeiksi paloiksi. Tee samoin pähkinöille, sekaan saa jäädä myös kokonaisia pähkinöitä. Laita sekahedelmät ja pähkinät kulhoon odottamaan. 
Liota hiiva toisessa kulhossa kädenlämpöiseen veteen. Lisää sekaan siirappi, suola sekä kaneli ja sekoita. Lisää mukaan kauraleseet ja ruisjauhot. Vaivaa taikinaa (parhaan tuloksen saat koneella) ja lisää mukaan pikkuhiljaa vehnäjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen kunnes taikinasta tulee kimmoisaa. 
Jatka taikinan vaivaamista vielä tovi ja lisää lopuksi sekaan pähkinät ja sekahedelmät. Kohota taikinaa leivinliinan alla noin tunti, kunnes taikina on kooltaan kaksinkertainen.
Voitele veipävuoat voilla.
Jaa taikina kahtia ja vaivaa palasia ruisjauhoitetulla pöydällä muovaten niistä leipävuokaan menevät limput. Pyöräytä leipiä lopuksi ruisjauhoissa ja nosta leipävuokiin. Anna leipien kohota vielä n. tunti.
Paista leipiä 230 asteessa n.25 minuuttia. Laita uunin pojalle paiston ajaksi uuninkestava astia jossa on puoli desilitraa vettä. Tällä tavoin saat leipään rapean pinnan.
Anna leipien jäähtyä ritilän päällä paistamisen jälkeen.


8 kommenttia:

  1. Kaipailin juuri tälläistä kivaa ohjetta tuleviin illanviettoihin. Sehän on tässä, kiitos!

    t.Sinna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Leipä on kyllä herrrrrkullista. Mielestäni parasta hiukan kovempien ja vahvempien juustojen kanssa. :)

      Poista
  2. Leipä näyttää ihanalta <3
    Menee kokeiluun heti alkavalla viikolla.
    Sinulla on ihana blogi ja hyviä ohjeita!
    Kaikkea hyvää sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! :) Leipä on kieltämättä herkullista ja tekisi mieli tehdä sitä jo lisää!

      Poista
  3. Näyttää ja kuulostaa niin ihanalta, että tätä on pakko kokeilla! Nam!

    VastaaPoista
  4. Hei ja kiitos tästä reseptistä! Olis tarkoitus huomenna kokeilla tämä ja viedä ystävän järkkäämiin illanistujaisiin.... :)

    VastaaPoista
  5. Testasin ja oli todella hyvää! Teen varmasti toisenkin kerran!

    VastaaPoista