29. kesäkuuta 2010

Kesäinen Brita-kakku
















Huomasin juhannuksena, että minullahan on aukko kakku-sivistyksessä. (Todennäköisesti on vielä monta aukkoa!) Vierailimme nimittäin syntymäpäivillä ja siellä tarjoiltiin aivan mahdottoman herkullista Brita-kakkua. Sain reseptin anopilta ja googlettelin vähän yleistietoa ko. kakusta. Opin mm. että Brita-kakku on tavattoman suosittu Ruotsissa, mutta siellä sillä on monta erilaista nimeä. Yleensä etuliittenä on naisen nimi, kuten esim. Gudrun tai Rut-Aina. Kakku kulkee myös nimella Herrgårdstårta (Kartanokakku) ja Pinocciotårta. Yhtä kaikki, kyseessä siis marenkinen kakku, jonka sisältöä pystyy aika vapaasti muokkaamaan.
Siispä päätin tehdä omanlaiseni version anopilta saadusta reseptistä. Tämäkin kakku on yllättävän helppo tehdä, joskin hieman haastava käsiteltävä valmistuttuaan. Käsittelyä helpottaa huomattavasti jos kakun leikkaa heti lämpimänä varovasti kahtia ja laittaa jäähtymisen jälkeen hetkeksi pakastimeen.

Pohja

  • 250g margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 5 keltuaista
  • 2 dl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 tl leivinjauhetta

Marenki

  • 5 valkuaista
  • 3 dl sokeria

Voitele levinpaperi kevyesti ja laita uuninpellille. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahdota tämän jälkeen margariini ja sokeri (vatkainta ei tarvitse pestä välissä). Lisää yksitellen joukkoon munankeltuaiset ja sekoita tehokkaasti. Kaada sekaan vuorotellen maito ja vehnäjauho/leivinjauheseos. Levitä taikina uuninpellille. Levitä sen jälkeen marenki taikinan päälle. Ripottele pinnalle reippaasti hasselpähkinärouhetta. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia.

Täyte
  • 2 dl kermaa
  • 1 prk sitruunarahkaa
  • tilkka Cointreau likööriä
  • 1 l mansikoita pilkottuna
  • sokeria maun mukaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä sitruunarahkaan. Lisää sokeri maun mukaan. Levitä seos halkaistulle kakun puolikkaalle. Kaada tilkka Cointreauta pilkottujen mansikoiden päälle ja sekoita varovasti. Laita mansikat kermaseoksen päälle. Lopuksi nosta kansi täytteen päälle. Koristele esim. tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla, sekä sitruunamelissan lehdillä.

Tähän kakkuun voi täytteitä vaihdella aivan mielensä mukaan. Rahka ei ole välttämätön. Esimerkiksi loppukesästä väliin menevät ihanat lakat! Kokeilkaa myös kirsikkaa ja vaikkapa suklaata. Kakku on todellinen kaloripommi mutta ah, niin herkullinen. Ehdoton kesäpöydän jälkkäri!


6 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä ja ihania kuvia sinun blogissa! Kiva että joku jaksaa panostaa kuviin, niissä leivonnaisetkin pääsevät paljon paremmin arvoiseensa huomioon. Kiva blogi! :)

    VastaaPoista
  2. Britakakku on kyllä herkkua! Itsekkin kakkusivistin itseäni juhannuksena suklaisella versiolla :)

    VastaaPoista
  3. Onpa ihanan näköistä kakkua ja todellakin näitä kuvia on mukava katsella! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia, kiitoksia. :) Tää Brita-kakku on kyllä aivan mielettömän hyvää! Mieskin, joka ei yleensä juuri kakuista kovasti välitä, oli tästä aivan innoissaan ja niin olin kyllä minäkin. Tekisi jo nyt mieli lisää! :) Pitää odottaa, että kesä vähän kehittyy ja pääsee kokeilemaan erilaisia versioita tästä herkusta.

    VastaaPoista
  5. Hei, hieno blogi ja ihania kuvia :) Huomasin että reseptistäsi puuttuu "hasselpähkinärouhe" pohjan ainesten kohdalta :)

    VastaaPoista
  6. Heippa! Resepti kuulostaa ihanalta ja ajattelin tehdä kakkua viikonlopuksi. Mitenköhän onnistuu pakastemansikoista? Ettei tule täytteestä liian löysää/vetistä?

    VastaaPoista