Tarte Tatin eli omenakeikauskakkuhan se siinä! Puut ovat tällä hetkellä niin täynnä omenia, että on melkein vaikea keksiä mihin kaikkeen niitä survoisi. On paistosta, piirakkaa, mehua ja hilloa. Jokaisella on varmana jokin lemppariohje, jota tehdään joka syksy. Minä olen vähän onneton omenoiden suhteen, sillä en ole löytänyt sellaista omaa luottoreseptiä. Olen ehkä ollut sellaisten "perinteisten" suomalaisten omenapiirakoiden ystävä. Ranskalainen tarte tatin on jo pitkään ollut kokeilulistalla. Monet ylistävät kyseistä paistosta maasta taivaisiin. Helppoahan tämä taas oli. Ja hyvää, ei sitä käy kieltäminen. Jos viikonlopun illalliskutsujen jälkiruoan paikka on auki, niin tässä se on! Tähän voi toki käyttää kaupan valmista voitaikinaa, mutta itsetehty on aina parasta (ja käyttäkää itsetehdyssä VOITA, ei margariinia!). Makuakin voinee säädellä omien mieltymysten mukaan. Minä ripsautin sekaan hieman inkivääriä ja kanelia, sekä tilkan cointreuta.
Pohja
- 125 g voita
- 2 rkl tomusokeria
- 4 dl vehnöjauhoja
- 2 rkl kylmää vettä
Täyte
- 3-4 isohkoa hapanta omenaa
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1/2 dl fariinisokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ripaus kanelia ja inkivääriä
- 2 rkl cointreauta
Kiitos, kun muistutit tämän herkun olemassaolosta. Meidänkin omenoille löytyi yksi käyttökohde lisää. :)
VastaaPoistaJuu, tää on kivaa vaihtelua perinteiselle piirakalle. :)
PoistaEnpä ollut ikinä itse tajunnut, että tarte tatin onnistuu ilman uuninkestävää pannua. Hyvin onnistui piirakkavuoassa. En ollut koskaan aiemmin syönyt tarte tatinia, mutta pohja oli tosi rapea ja kokonaisuutena piiras oli hyvin maukas. Kiitos taas mainiosta reseptistä.
VastaaPoistaJotkut ovat vahvasti sitä mieltä, ettei oikeaa tarte tatinia saa vuossa. Ei se ole ehkä aivan sama, mutta mielestäni on ihan hyvä välillä soveltaa. :) Hyvä jos piiras maistui!
Poista