14. elokuuta 2011

Vaniljainen vadelmajäädyke



Appivanhemmat tupsahtivat kylään ja illallista varten piti nopeasti loihtia jotain herkullista jälkkäriä. Olin päivää aikaisemmin ostanut torikojusta tuoreita vadelmia, joten päätin kokeilla niistä jäädykkeen tekoa. Olen aiemmin tehnyt passionhedelmäjäädykettä, johon laitettaan kananmunan keltuaiset raakana.Tämä ohje on hieman erilainen, sillä tässä massa kypsennetään ennen jäähdyttämistä. Ja täytyy sanoa, että maussa huomasi eron - tämä oli pehmeämpää ja aavistuksen parempaa. Appiukko tuntui olevan erityisen haltioissaan jälkkäristä ja tuli loppujen lopuksi siihen tulokseen, että "jos tästä tekee hyvää, niin sitten se jo on" ja appiukko on eri perso makealle. :) Hieman enemmän vaivaa joutuu tämän teossa näkemään kuin aiemmassa versiossa mutta suosittelen tätä ohjetta lämpimästi! Ohjeesta tulee n.6 hlölle.

Vaniljainen vadelmajäädyke

  • 150 g vadelmia
  • 2 1/2 dl kermaa
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 1 vaniljatanko
  • 6 keltuaista
  • 1 3/4 dl sokeria
  • 2 dl kermaa vaahdotettuna
Soseuta vadelmat (ulkolaiset pakastevadelmat pitää kiehauttaa) Kiehauta kerma, maito ja vaniljatangon sisus kattilassa, kun seos alkaa kuplimaan, ota pois liedeltä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhossa vaahdoksi. Lisää kerma-maitoseos ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Laita teräskulho vesihauteen päälle ja kypsennä massaa kokoajan sekoittaen. Kun massa alkaa sakenemaan, on se kypsää. Ota kulho pois vesihauteesta ja jäähdytä se viileäksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää jäähtyneeseen massaan soseutetut vadelmat ja nostele varovaisesti lopuksi sekaan kermavaahto. Kastele annosvuoat kylmässä vedessä ja täytä vadelmajäädykkeellä. Anna jäätyä pakkasessa vähintään 6 tuntia. Tarjoa itsetehdyn kinuskikastikkeen kanssa.

4 kommenttia:

  1. Hei!
    Uusi Blogin lukija ilmoittautuu! AIVAN mahtavia kuvia, ja reseptejä! Eksyin tänne, kun etsin hieman vinkkiä miten toteuttaisin 4v toiveen Traktorikakusta...Kahlasin lähes kokonaan blogisi läpi kerta istumalta. Voi kunpa en olisi dietillä... :D
    Mistä olet saanut noita todella kauniita muffinivuokia?Vai miksi niitä sanotaan..

    VastaaPoista
  2. Hei Sirpa! Tervetuloa mukaan! Jos tarkoitat noita vuokia, jotka ovat tässä kuvassa, niin ne ovat Riviera Maisonin pikkuvuokia. Eivät taida olla varsinaisesti muffinivuokia vaan ihan tuollaisia monikäyttöisiä vuokia, johon voi tehdä vähän kaikkea. :)

    VastaaPoista
  3. Hei taasen. lähden kohta kauppaan hakemaan aineksia ja kokeilemaan reseptejäsi :) Jäi hieman vajavaiseksi tuo minun "muffinsivuoka" kommentti, tarkoitin "vuokia", jotka ovat tuolla aikasemmissa kuvissa, joissa on muffinseja :) On sellaisia hienoja, korkea reunaisia, tavallaan "taiteltuja" muffinsivuokia :D Jostain syystä koneeni ei tahdo avata blogiasi enempää, että voisin tarkentaa ihan ohjeeseen..

    VastaaPoista
  4. Okei, nyt tiedän. :) Ne ovat ruotsalaisesta nettikaupasta nimeltään 'strössel & annat' :)

    VastaaPoista