25. elokuuta 2011

Kostea kurpitsakakku



Bongasin kauppohin ilmestyneet kurpitsat ja kaappasin yhden yksilön mukaani. Tarkoituksenani oli pilkkoa kurpitsa kukkakaalin seurana sosekeittoon mutta niinhän siinä kävi, että sosekeitto jäi tekemättä. Kurpitsa kyhjötti yksinäisen näköisenä pöydällä ja minulla syyhysi sormet leipomaan. Hiippailin nettiin tutkimaan kurpitsakakkujen reseptejä ja kulutettuani tälle tutkimiselle luvattoman paljon aikaa, päädyin lopulta kehittelemään ohjeen itse. Näin syksyn alla omat makunystyrät alkavat kaipailemaan mausteita ja niitä halusin ehdottomasti mukaan kakkuun. Lisäksi pidin tärkeänä, että kakku olisi kostea ja kuohkea, eikä mikään kuiva kengänpohja. Näillä kriteereillä lähdin kehittelemään ohjetta ja kakusta tuli loppupeleissä juuri sellainen kuin olin suunnitellutkin. :)

Kostea kurpitsakakku

  • 100 g margariinia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1/2 dl kermaa
  • 200 g raastettua kurpitsaa

Raasta kurpitsa hienoksi raasteeksi. Vaahdota pehmeä rasva ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen kokoajan sekoittaen. Raasta sekaan appelsiinin kuori. Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada lopuksi mukaan kurpitsaraaste ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Kaada voideltuun ja korppujauhoitettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa n.35-40 minuuttia. Jäähdytä kakku ja levitä päälle tuorejuustokuorrute. Anna kakun vetäytyä ja makustua yön yli ennen tarjoilua.


Tuorejuustokuorrute

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1-2 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl tuorepuristettua appelsiinimehua
  • 1/2 dl juoksevaa rasvaa (esim. juokseva oivariini)
  • paahdettuja mantelilastuja, hasselpähkinärouhetta tms.

Sekoita ainekset keskenään ja kuorruta jäähtynyt kakku. Ripottele pinnalle paahdettuja mantelilastuja tai hasselpähkinärouhetta.

Viikonlopuksi on luvattu hellettä ja on hyvin todennäköistä, että kyseessä ovat tämän kesän viimeiset sellaiset. Syyskuu lähestyy huimaa vauhtia ja silloin viimeistään on alkusyksy virallisesti alkanut. Kurpitsakakku on ehdottomasti pimenevien syysiltojen teeseuralainen!

4 kommenttia:

  1. Kokeilin tätä ohjetta kun meillä kasvaa täällä maaseudulla kurpitsaa omassa pihassa enkä ole keksinyt mitä siittä tekisin. Aivan mahtavan hyvää kakkua tuli, kiitos! Kuvatkin ovat ylikauniita!

    t.tinsku

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Voiko tän tehdän 24cm irtopohjakakkuvuuassa? Vai onko liian pieni satsi sellaiseen?

    Krista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Krista! Laittaisin ohjeen puolitoistakertaisena siihen 24cm vuokaan! :)

      Poista
  3. Outoa, ettet poistanut kurpitsasta siemeniä etkä kuorinut sitä. Kesäkurpitsaa voi kyllä käyttää sellaisenaan, mutta kurpitsa vaatii esikäsittelyn.

    VastaaPoista