4. tammikuuta 2011

Porkkanasämpylät


Kotitekoiset sämpylät ovat parhautta. Tähän aikaan vuodesta on ihanaa ottaa omatekoiset sämpylät mukaan pulkkamäkeen tai hiihtoretken evääksi. Lisäilin tänne blogiin joulukuussa "suolapaloja"-osaston. Tarvetta sille oli kahdestakin syystä: Pitää lisäillä itselleen talteen hyvät reseptit ja pelkkä makean leipominen alkaa ennen pitkään näkymään syöjien vyötäröllä (ainakin mieheni mielestä! ) ;) Olen leiponut näitä sämpylöitä muutamaan otteeseen ja aina ne katoavat alta aikayksikön. Ohje on kiva, kun sitä voi muunnella sitä mukaa mitä kaapista löytyy. Nämä ovat tietysti parhaimmillaan uunituoreena, mutta kestävät hyvinä muutaman päivän. Tuoreena pakastetut ovat sulamisen jälkeen kuin juuri uunista nostetut. Tällä ohjeella tulee n. 20-25 kpl, riippuen koosta.

  • 5 dl maitoa
  • 3 isoa porkkanaa hienoksi raastettuna
  • 1 pkt á 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • n. 15 dl jauhoja (graham, vehnä, hiivaleipä..)
  • 1 dl voi-öljy seosta

Raasta porkkanat hienoksi ja laita kattilaan maidon ja suolan kanssa. Lämmitä hiljalleen kädenlämpöiseksi. Liota nesteeseen hiiva. Kaada seos taikinakulhoon. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina hyvin. Kaada loppuvaiheessa mukaan rasva. Taikina saa jäädä löysähköksi mutta käsistä irtoavaksi. Nosta lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi. Kohoamisen jälkeen jauhota työtaso ja kaada taikina siihen. Pyörittele taikinaa pari kertaa ja nypi sitten taikinasta kämmenen kokoisia paloja, jotka pyörittelet jauhoisin käsin sämpylöiksi uuninpellille. Kohota sämpylät peitettynä n.10min. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 min.

Näissä sämpylöissä käytin puolet vehnäjauhoja ja puolet graham täysjyväjauhoja. Voita sulatin 50g ja loput lisäsin oliiviöljystä. Sekaan voisi hyvinkin laittaa myös leseitä ja koristeluun sämpylöiden pinnalle vaikka siemeniä tai kaurahiutaleita tms. Jos haluaa rapeakuorisia sämpylöitä, voi paistoajan loppuvaiheessa sumuttaa vettä sämpylöiden pinnalle. Nyt vaan kaikki sämpylänpaistoon ja pulkkamäkeen!

3 kommenttia:

  1. Voisikin taas joku päivä tehdä tuoreita sämpylöitä... Kauniita ovat kaikki kuvasi :)

    VastaaPoista
  2. Wau!!! Upeita kuvia!!! *Jonna

    VastaaPoista
  3. Uunin lämpötila???

    VastaaPoista