22. toukokuuta 2014

Kotimainen kakkupohja




Blogirinki tarjosi mahdollisuuden lähteä mukaan kampanjoimaan suomalaisen työn puolesta Sinivalkoinen jalanjälki-kampanjaan. En oikeastaan keksi parempaa aihetta, mistä bloggata. 
Kuluttajien valinnoilla on todellakin merkitystä. Jos jokainen suomalainen laittaisi kuukaudessa 10 € enemmän kotimaisiin tuotteisiin tai palveluihin, loisi se vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa. Suomalaisuudesta kertoo mm. Avainlippu, Design from Finland, Sirkkalehti ja Hyvää Suomesta -merkit. 
Jotta tämä tärkeä kampanja saa lisää pontta, osallistu sinäkin haasteeseen täällä - samalla voit voittaa myös jotain erinomaisia kotimaisia palkintoja.

Itse aiheen suhteen oli vapaat kädet, tosin fokus on ehkä kuitenkin arjen valinnoissa. Toukokuu on ollut kiireinen, ja vaikka on ollut vappu, äitienpäivä ja omatkin syntymäpäivät, on leipominen ja kokkailu jäänyt vähemmälle. Mutta... tänään meidän pieni poikamme täyttää 2 vuotta ja viikonloppuna juhlitaan tämän merkkipaalun saavuttamista. Arvaatte varmaan, ettei mikään kiire estä äitiä leipomasta pikkumiehen syntymäpäiville. Juhlatohinat ovat jo täydessä vauhdissa ja kuten tämmöisissä tilaisuuksissa kannattaa, olen minäkin aloittanut leipomisen hyvissä ajoin. Tämä on tätä meidän juhlavaa arkea. :)

Olen saanut jonkun verran toiveita hyvän kakkupohjan ohjeesta. Itse olen jo vuosia käyttänyt Ulla Svenskin Unelmakakut kirjassa olevaa erinomaiseksi havaittua kakkupohjien ohjeistusta. Yleisin vuoka on lienee 24 cm ja niinpä laitan nyt jakoon kyseiselle vuokakoolle suunnatun ohjeen. 

Ensimmäinen nyrkkisääntö hyvän kakkupohjan onnistumiselle on se, että kaikki tuotteet kannattaa pitää samanlämpöisinä. Monet säilyttävät kananmunia jääkaapissa, ja miksei, mutta leipomisen kannalta se ei ole paras paikka. Niinpä pidän kananmunani huoneenlämmössä. Toinen huomioitava seikka on se, että vatkauskulhojen tulee olla puhtaita ja kuivia, eikä taikinaa vatkatessa saa kuopsutella reunoja. Tehokkaasta vatkaimestakin on hyötyä. Minulla on käytössä yleiskone, joka vatkaa taikinan ihan minuuteissa kuohkeaksi. Kun taikinan saa oikein ilmavaksi on leivinjauheen käyttö turhaa. Esimerkiksi tämä kuvien kakkupohja on paistettu ilman leivinjauhetta. Hyvän ja kuohkean taikinan tunnistaa siittä, että se pitää muotonsa, eikä ole "lirua". 
Kun loppuvaiheessa yhdistää jauhot taikinaan, kannattaa sekin tehdä hyvin hellästi ja varoen, ettei ilmakuplat taikinassa hajoa. 
Itse paistaminen on helpoin kohta: kun paistoajasta on kulunut noin 2/3 voi kakkua huoletta kokeilla tikulla ja jos siihen ei enää tartu taikinaa, voi sen nostaa uunista ulos. Tässä teille siis tämä ohje:

Kakkupohja 24cm vuokaan

  • 7 kananmunaa
  • 2 1/2 dl (siroa)sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • (1 tl leivinjauhetta)
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi sen jälkeen muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varoen tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla n.35 minuuttia.



Seuraavaksi odottelemmekin viikonloppua ja synttärikemuja. Sillä välin: kiinnittäkää huomiota siihen, mitä sinivalkoista valitsette ostoskoriin ja käykää esim. Twitterissä ja Instagramissa seuraamassa kampanjaa #sinivalkoinenjalanjälki,  #sinivalkoinenostoskori ja #blogirinki. Käykää myös tsekkaamassa kampanjan Facebook-sivut!




1 kommentti:

  1. Oon aina ihmetellyt näitä kakkupohjaohjeita, että miten ihmeessä 24 senttiseen vuokaan mahtuu seitsämänkin munan taikina... Tein eilen neljän munan kakkupohjan 24 cm irtopohjavuokaan ja se kohosi uunissa juuri vuoan reunalle.
    Käytätkö siis leivinpaperia tai jotain erikoisvuokaa? :)

    VastaaPoista