Tästä näkkileivästä on tullut perheemme suosikkinäkkäri. Kun tein tätä ensimmäisen kerran päätin, etten enää ikinä osta näkkileipää kaupasta. Itseasiassa saatan jopa luopua hapankorpuistakin. Ohjeesta en voi ottaa mitään kunniaa, sillä se Johannan, suositun Kalastajan vaimo-blogin pitäjän "Knekkis"-ohje. Mietin pitkään julkaisinko ohjeen omassa blogissani, mutta kerta pidän blogia myös omana reseptipankkina, niin ajattelin, että täällä se olisi itselläni tallessa ja helposti saatavilla. Ohje ei sisällä kananmunaa ja sen lisäksi vielä erityisen terveellinen, helppoudesta nyt puhumattakaan.
Kuten sanottua, meillä tätä näkkäriä syö "kaikki". Mies otti sitä jopa yksi päivä mukaan töihinsä evääksi ja sitä ei tapahdu turhan usein. Myös appiukko pyysi ohjeen maisteltua näkkäriä ensi kertaa. Joten aikasta hyvästä näkkäristä on kyse!
Jos pitäisi jokin huono puoli asiasta keksiä, niin se on se, että ainakin minulla meni hetki, ennenkuin löysin parhaan paistotuloksen. Eka satsi oli täydellinen mutta kaksi seuraavaa eivät ihan niin hyvin onnistuneetkaan. En tiedä, onko syy siinä, että ekan paistoin ns. puolikkaalla ohjeella, eli yhdellä pellillisellä. Kun paistoin kaksi pellillistä kerralla, näkkileivästä ei tullut yhtä rapeaa. Niinpä olen päätynyt siihen ratkaisuun, että teen pellillisen kerralla. Tosin, sitten tätä saa olla leipomassa koko ajan. Mut se ei meitä intohimoisia leipureita haittaa! ;)
Julkaisen ohjeen puolikkaana. Mutta tämän voi helposti tuplata tai vaikka nelinkertaistaa, ihan kuinka vain. Mutta jos teette tämän ohjeen tuplana, varatkaa tarpeeksi iso kulho aineksille!
Knekkis
- 1 dl ruisjauhoja
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl seesaminsiemeniä
- 2 dl kauraleseitä
- 1 dl rouhittuja pellavansiemeniä
- n. 1 tl suolaa
- 3 1/2 dl vettä
Paista näkkileipää uunissa keskitasolla 180 asteessa 45 minuuttia. Päästä uunista höyryt ulos 15 minuutin välein. Kun paistoaika on umpeutunut laske uunin lämpötila 100 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
Oi joi, löysinpä aivan sattumalta ihanan blogin!
VastaaPoistaKaunista ja tyylikästä. Kuinkahan minun nyt käy, jos kaikkia ihanuuksiasi rupean kokeilemaan?
Jospa aloitan näistä Johannan näkkäreistä; noin niin kuin terveellisesti. Hyvä, että postasit tämän, sillä onhan mukana arvokasta tutkimustietoutta (paistokokeilusi). Mielestäni reseptit tuppaavat usein olemaan liian suuria. Tämä puolikas oikein hyvä!
Juuri tällä viikolla tein tätä samaa! Meillä mies katseli ensin, että ´mitä ihmettä se vaimo on taas leiponut?´ mutta on kyllä syönyt hyvällä halulla, kun ekan oli maistanut. :)
VastaaPoistaTätä on pitänyt kokeillakin joten kiitos puolikkaasta ohjeesta ja tarkemmista paistovinkeistä! :)
VastaaPoistaTätä tuli tehtyä ja hyvää tuli. Paistoaika oli minun uunissa liian suuri koska leipä uhkasi tummua. Taikinan levitykseen kävi hyvin silikonilasta. Kiitos reseptistä!
VastaaPoistaMoikka! Sinulle on tunnustus blogissani.
VastaaPoistahttp://maria-femalelogic.blogspot.fi/
-Maria-
Ihana ohje. Ainoa ongelma on että leivinpaperi tarttuu kiinni, aikamoinen homma sen irrottaminen veitsellä. Johtuukohan siitä että minulla ei ole kiertoilmauunia?? Olen testannut ohjetta jo kolme kertaa ja vaihdoin jopa leivinpaperimerkkiä. ps. irrotan keksit kuumina
VastaaPoistaAnonyymi, luulen, että ongelmasi johtuu juuri siitä, että yrität irroittaa kuumana. Minä teen niin, että vedän levyn papereineen päivineen ritilälle jäähtymään. Jäähdyttyä paperi irtoaa helposti. On tosin tiiviisti kiinni, mutta irtoaa kiltisti. Koitapa vielä kerran.
VastaaPoistaLaitan muuten vettä vain 3 dl. Annan vellin seistä hetken ja kaaviloin sitten silikonilastalla. "Rajatkin" teen vasta, kun levy on ollut uunissa ekan 15 minuuttia.
Hei Suvi hyvältä näyttävä ohje, aion kokeilla kun muutenkin syön vain näkkäriä.Kävin siellä kalastajanvaimon sivulla ja hänen reseptissään oli myös kaurahiutaleita oletko tarkoituksella jättänyt pois,makuasia?
VastaaPoistaterveisin anneh.
Hei! Osaatko sanoa onko iso ero käyttää pellavansiemeniä kokonaisina rouheen sijasta? Meillä olisi niitä kokonaisina kaapissa...
VastaaPoistaHei! Kaurahiutaleet olen vain jättänyt pois, mielestäni leseet ajaa asian. Kokonaisia pellavan siemeniäkin voi toki käyttää, mutta rouheesta saa vain enemmän hyötyä irti terveydellisessä mielessä. :)
VastaaPoistanyt aion kokeilla,saas nähä miten onnistuu ko ymppään kaikkien vinkit yhteen..
VastaaPoista