16. heinäkuuta 2012

Focaccia

Matkalla uuniin...
...ja uunista ulos.


Tuore leipä, namskis!
Viime aikoina olen taas leivoskellut enemmän leipää kotosalla. Makeat herkut ovat ihania mutta kyllä tälläinen tuoreen leivän tuoksu voittaa joskus kaikki muut leipomukset! Focaccia on helppo ja nopea tehdä ja sopii erinomaisesti kesään. Leivästä saa ruokaisan lisäämällä päälle sitä, mitä kaapista sattuu löytymään. Focaccian päälle voi laittaa esim. uusia perunoita, erilaisia juustoja, tomaatteja, yrttejä, oliiveja, ihan mitä vaan. Meidän taannoinen focaccia sai makunsa vuohenjuustosta ja kirsikkatomaateista. Nakkasin leivän päälle myös muutaman oksan rosmariinia ja timjamia. Leipä ei iltaa nähnyt. Tällä ohjeella tulee pellillinen focacciaa.



  • 25 g tuorehiivaa
  • 3 dl vettä
  • 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl sormisuolaa
  • n.8 dl vehnäjauhoja
  • lisäksi oliiviöljyä ja sormisuolaa pellille


Liota hiiva haaleaan veteen, lisää sekaan oliiviöljy, hunaja ja sormisuola. Sekoita. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja alusta taikinaa lopuksi muutama minuutti. Taikinan alustaminen on tärkeää, jotta taikina saa tarvitsemansa sitkon. Kohota taikina kulhossa leivinliinalla peitettynä n.45 minuuttia, kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile se neliöksi. Leivtä taikina painellen hyvin öljytylle uuninpellille, jonka päälle olet ripotellut sormisuolaa (Voit käyttää leivän alla myös leivinpaperia, öljyä silloin leivinpaperi). Anna leivän kohota pellillä noin 30 minuuttia, jolloin leipä on kohonnut kaksinkertaiseksi. Paina sormilla leivän pintaan kuoppia ja valuta niiden päälle reilusti oliiviöljyä. Ripottele lopuksi pinnalle sormisuolaa ja niitä aineksia, joilla haluat maustaa leipäsi. Paista leipää 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin.

11 kommenttia:

  1. Nam, näyttää hyvältä!! Kiitos inspiraatiotsa, meillä levottiin jossain vaiheessa plajonkin focacciaa, mutta nyt ei pitkään aikaan. Mutta tämä sai taas veden kiellle, eli varmasti pian :!!

    VastaaPoista
  2. Oi, oi näyttääpä niin herkulliselta :)

    VastaaPoista
  3. Tätä testaan heti huomenna! :)

    VastaaPoista
  4. Minä testasin tätä laittaen päälle aurinkokuivattutomaattifetajuustoa ja sen öljyt, kuivattua tinjamia ja suolarouhetta. Täytyy sanoa, että tämä oli niin käsittämättömän hyvää ja pehmeää, että aion kokeilla kaikilla mahdollisilla täytevaihtoehdoilla mitä mieleeni ikinä tulee. :D namm!!

    VastaaPoista
  5. Ainiin, samainen anonyymi unohti äskeisestä kommentista tärkeimmän: kiitos ihanasta ohjeesta! Tästä tuli lempilämpimäisen ohje heti kerrasta. :)

    VastaaPoista
  6. Hyvä ohje, mutta itse käytin 6 dl jauhoja. Sopiva määrä ��

    VastaaPoista
  7. riippuu jauhoista. Eri vuosina jauhot imevät nestettä enemmän kuin toisina

    VastaaPoista
  8. Moi. Ihan yleinen virhe hiivataikoita tehdessä on se että suola lisätään nesteeseen hiivan kanssa. Jos homma jostain syystä taukoaa hetkeksi niin suola "tappaa" hiivan tehoa eli jos joskus käy niin että taikina ei nousekkaan nostatsustilan lämmöstä huolimatta eikä paistaessa niin tämä voi olla yksi mahdollinen syy. Suola siis mieluummin jauhojen sekaan on minun suositus. Sokeri/hunaja yms. on hiivalle ravinto joka saa hiivan toimimaan ja antaa väriä leivonnaiselle. Mitä tuohon jauhoon tulee niin sen käytettävä määrä riippuu siitä kuinka pitkään jauhopussi on ollut auki jolloin se on kuivahtanut. Jauhoissa on siis olemassa tietty määrä kosteutta. Taikinalepo/nostattamiset niiden aikana poistuu taikinasta jännitteet jota muodostuu kun taikinaa vaivataan sitkon hakemiseksi eli esim. sämpylää pyöritettäessä se muotoutuu helposti. Mitä enemmän nostattaa sitä parempi maku tuohonkin siis vaikutusta. Kiitos reseptistä �� testiin menee. Erittäin herkullisen näköinen.

    VastaaPoista
  9. Tuo ohje pääsi luotto reseptien joukkoon❤️todella hyvä!!

    VastaaPoista
  10. Voiko käyttää muuta öljyä

    VastaaPoista