5. toukokuuta 2012

Kolakeksit



Mies lähti tyttäremme kanssa uimaan ja minä aioin levätä ja ottaa rennosti. Katin kontit. Viisi minuuttia sen jälkeen kun ulko-ovi sulkeutui alkoi leivontasyyhy vaivaamaan. Makoilin sohvalla ja manasin itselleni, etten nyt ala millekään vaan nukun ja luen vaikka kirjaa. Taisin torkahtaakin kymmeneksi minuutiksi ja kun siittä avasin silmäni kävelin suoraan keittiöön ja nappasin taikinakulhot esiin. Pikkuleiväthän ovat nopeita, eikö? :)
Ohje on alkujaan Leila Lindholmin kirjasta ja teenkin sen lähes samalla tavalla. Taidan tosin laittaa hieman enemmän siirappia, sillä pidän siittä että kekseissä on kunnon sitko. Taikina saattaa aluksi tuntua hassulta ja makukaan ei vastaa kulhossa sitä mitä se on uunissa olon jälkeen. Taikina myös leviää uunissa melko reilusti. Nämä kolapiparit ovat kivoja pikkumakeita kahvipöydässä!


Kolakeksit

  • 100 g hyvin pehmennyttä voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 2-3rkl vaaleaa siirappia
  • 2 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl jauhettua inkivääriä


Vaahdota hyvin pehmennyt rasva, sokeri ja siirappi kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sen jälkeen taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa 2-3 osaan. Muovaa osat tangoiksi  ja nosta tangot leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paina tankoja hieman litteämmiksi  ja painele haarukalla tankoihin vielä vinot piikkien jäljet. Paista tankoja uunin keskiosassa 175 asteessa n.12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Nosta tangot jäähtymään ja hetken jäähtymisen jälkeen leikkaa tangot terävällä veitsellä vinoneliöiksi. Anna keksien jäähtyä kokonaan pellin päällä ennen keksipurkkiin siirtoa.

11 kommenttia:

  1. nuo on hyviä, tosin viimeksi vahingossa unohtu uuniin tupla-ajaksi, ei saanut kuitenkaan heittää menemään vaan mies söi ne töissä työkaveriensa kanssa. Taitavat tykätä palaneesta.

    VastaaPoista
  2. Ihania ohjeita jäin hetimiten lukijaksesi.
    Ilona

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä ohjeelta.

    Kola on suomeksi kinuski tai toffee (en erota näitä kahta, mutta toinen niistä!) On tosi outoa että sitä ei käännetä ikinä suomeksi.. Joo, viilaan pilkkua. :D

    VastaaPoista
  4. Tämmöisenä rajatapauksena (yli 10 vuotta ruotsissa asuneena) minulla saattaa hyvinkin tulla kaikennäköisiä kauniita kielikukkasia. Esim. käytän liesituulettimesta sanaa "flekti" ja mehujää on minun mielestä "jääjäätelöä" :) Siksi varmaan tuollainen kolakeksi-sana oli mulle ihan tavallinen mutta ei ne toffee- tai kinuskikeksitkään pahalta kuullosta!

    VastaaPoista
  5. Tätä reseptiä on ihan pakko testata (^^,)

    VastaaPoista
  6. Ihana resepti, itselläni on sama kirja.. Haittaako, jos olen lisännyt blogisi listaani?

    VastaaPoista
  7. Mukava blogi! :) Kiva ulkoasa, Tykkään!!

    Mun blogissa on arvonta, käy tsekkaas !:)
    http://emmppu.blogspot.fi/2012/06/arvonta.html

    VastaaPoista
  8. Näistä tuli juuri sopivia sadepäivän herkkuja kahvin kylkeen! Itse kyllä nimittäisin näitä inkiväärikekseiksi, niin ihana inkiväärin nipistys näissä on! :)

    VastaaPoista