16. huhtikuuta 2011

Passionhedelmäjäädyke ja grillikauden avaus






Tänään Etelä-Suomessa oli mahtava, melkein kesäinen keli ja niinpä naapurit kaivoivat grillinsä talviteloiltaan. Meillä mies on jälleen työmatkalla, joten hipsin kaksistaan pikkuneidin kanssa heidän puolelleen osingoille. Ihan tyhjin käsin en toki mennyt kuokkimaan, vaan vein mukanani aamulla pyöräyttämäni passionhedelmäjäädykkeen. Olen innokas ruokaohjelmien seuraaja ja yksi suosikkini on ruotsalainen "Arvostele mun illallinen" tai "Halv åtta hos mig", kuten ohjelma kotimaassaan on tunnetaan. Eilen ohjelmassa olikin sopivasti jälkiruoaksi passionhedelmäjäädyke ja siittä innostuneena tekaisin sellaisen meille grillailun jälkkäriksi.

Jäädyke osoittautui mainioksi, erittäin raikas ja nopea tehdä. Plussaa vielä siittä, että resepti on täysin gluteeniton ja laktoosittoman siittä saa käyttämällä laktoositonta vispikermaa. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty kaupan valmista marenkipohjaa, mikä varmasti sopii vallan mainiosti. Minä halusin kokeilla pohjan tekemistä itse, joten aikaa meni jäädykkeen tekoon hieman enemmän. Tässä ohje huippuherkkuun:


Marenkipohja n. 22-24cm vuokaan (myös kaupasta ostettu valmispohja käy)

  • 3 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • pari pisaraa sitruunamehua
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää vatkauksen aikana sekaan sitruunamehu. Levitä marenki leivinpaperilla vuoratun irtpohjan päälle ja paista uunissa 140 asteessa n.50min. Anna jäähtyä ennen täytteen laittoa.


Passionhedelmäjäädyke

  • 3 keltuaista
  • 4 rkl tomusokeria
  • 2 1/2 dl kermaa
  • puolikas säilykemango
  • 4 passionhedelmää
Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää sekaan soseutettu mango ja passionhedelmien sisukset. Vatkaa kerma reippaan piimämaiseksi (ei siis vaahdoksi asti) ja yhdistä passionhedelmävaahdon kanssa. Kaada marenkipohjan päälle, joka on irtopohjavuoassa ja nosta pakastimeen vähintään 3 tunniksi.


Kiwi-omenasalsa

  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 limen mehu
  • 1 maustemitta jauhettua kardemummaa
  • 2 kiwiä
  • 1 omena
Kuori kiwit ja omena. Pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita hunaja, limemehu ja kardemumma ja yhdistä kiwi- ja omenakuutioiden kanssa. Anna maustua hetki kylmässä ja tarjoa passionhedelmäjäädykkeen kera.


Jäädyke kannattaa ottaa esille muutama minuutti ennen tarjoilua, jotta se hieman pehmenee ja irtoaa paremmin vuoan reunoilta. Grillailun päätöksen lisäksi tämä sopisi hyvin myös esimerkiksi äitienpäivän- tai pääsiäisillallisen jälkiruoksi ja on helppo myös isien tehdä! ;)

Tällä kertaa me nautimme ensin mm. porsaan filettä, grillattua halloumijuustoa ja parsaa, sekä salaattia, jossa oli avokadoa, tomaattia, oliveja ja punasipulia. Tarjottavien sekaan taisi eksyä muutama makkarakin ja itsetehtyä (huippuhyvää) sinappia. Tänään oli kiva päivä, toivottavasti kesä on näitä täynnä!

5 kommenttia:

  1. Onpa ihanan herkullisen näköistä. :)

    VastaaPoista
  2. Onpa ihanan näköistä ja kuuloista! Kokeiltavien listalle menee!

    VastaaPoista
  3. wautsi! NAM!
    ihania! mukavaa pääsiäistä ;)

    VastaaPoista
  4. Wau mitä herkkuja....sais Suomessakin tuo ohjelma tulla taviksille :) Ja kuinka ihania kuvia ja herkkuja sinulla on blogi pullollaan.

    VastaaPoista