6. maaliskuuta 2011

Laskiaispullat






Sieltä se vain yhtäkkiä tuli. Nimittäin aivan mahdoton himo kardemummaan! Oikeastaan se on kytenyt jo Saariselältä asti, jossa munkkitaikina oli ihanasti voimakkaan kardemummaista. Kardemummasta tulee mieleen mummola. Mummon pullia tai pikemminkin pullapitkoja ei voita mikään. Ja niissähän sitä kardemummaa oli ja paljon. Siittä tuoksusta tulee kotoisa olo ja lapsuus hiipii väistämättä mieleen. Eihän se auttanut kuin ryhtyä itsekin hommiin!

Pullataikinan ohjetta on varmasti yhtä monta, kuin on leipojaakin. Veteen vai maitoon? Munalla vai ilman? Minä tein ihan perusohjeen mukaan ja tällä kertaa veteen, koska maito oli loppu. Kardemummaa laitoin vähän extraa ja kylläpäs tuli hyviä pullia! Luulenpa myös, että sain taikinaan paremman sitkon kuin aiemmin, koska tällä kertaa taikinaa työsti yleiskone, eikä omat pikku kätöset. :) Tärkeitä pointteja taikinan teossa (omasta mielestäni) on, että hiivaa ei liota liian kuumaan nesteeseen ja taikinaan ei laita liikaa jauhoja. Näin pullat saa nousemaan hyvin ja taikinastakaan ei tule liian kovaa kun vähän nuukailee jauhojen kanssa.

Pulliahan tuli todella paljon. Onneksi mies tuli kotiin työreissulta ja lähti suoraan omaan lätkäpeliinsä, joten tyrkkäsin ison osan pullista hänen mukaansa joukkuekavereille "iltapalaksi". Muutamat pullat jätin kotiin ja aamulla tein ihania laskiaspullia. Innostuin jopa tekemään mantelimassan itse (koska hillokin oli loppu :D ) ja täytyy todeta että vannoutunut hillotyttö yllättäen tykkäsi itsetehdystä mantelimassata. Kumpaa näistä itse suosit? Laitan tänne nämä perusohjeet ja toivottelen sitä mukaa kaikille oikein riehakasta laskiaista!

Pullataikina

  • 5 dl maitoa/vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 muna
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl kardemummaa (maun mukaan)
  • 200g sokeria
  • 200g voita
  • n. 15 dl jauhoja (itse laitoin n.13 dl)

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteesen. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja hiljallee, aluksi vatkaten, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Vaivaa taikinaa niin, että saat hyvän sitkon. Lisää mukaan pehmennyt voi alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kohottamisen jälkeen kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pyöreitä pullia, kohota pullat kaksinkertaiseksi. Voitele pullat munalla ja koristele sokerilla ennen paistoa. Paista uunista ja pullan koosta riippuen riippuen 200-225 asteessa keskitasolla n. 10-20 min.



Mantelimassa
  • 125 g kuorettomia manteleita
  • 100 g tomusokeria
  • 1 munan valkuainen

Jauha kuoritut mantelit hienoksi. Lisää tomusokeri ja munanvalkuista vain sen verran, että saat massasta notkeaa. Tarjoile laskiaspullien välissä kerman kera.

2 kommenttia:

  1. Kiitän vastavierailusta ja kommentista! :) Onpas hyvän näköisiä pullia. :P Itselläkin tarkoituksena tehdä laskiaispullia, mutta kiireiden takia jää laskiaistiistaille. :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin tein laskiaispullia eilen :) On kyllä mahottoman hyviä :P
    Eilen kun jo kattelin tätä pullapostausta, ja kun näin kuvat, tuli semmonen fiilis kyllä, että suu loksahti auki, ja OOOOO! Kuin noin hyviä kuvia voi ottaa! :D Sulla on kyllä hyvät vehkeet ja taitoa!

    VastaaPoista