Noniin, Ystävät, nyt ollaan jonkin sellaisen äärellä, että jos joku on ns. "must-try" niin tämä on se! Pataleipä eli No-knead bread on ollut blogihitti jo viime syksystä. Kuten olen täällä jo aiemminkin kertonut, olen välillä hieman myöhäisherännäinen näihin trendeihin. Tämä on myös niin naurettavan helppo, että annoin ohjeen jopa 78-vuotiaalle isoäidilleni, sillä uskon hänen pystyvän tähän vaivattomuutensa vuoksi.
Kerronpa aluksi hieman (pata)leipäfaktaa teille. Jokaisen leipurin tavoitteena on tehdä leipä, jolla on rapea kuori ja mehukas ja maustuva sisus. Kun leivomme perusleipää, jonka kohotamme melko suurilla määrillä hiivaa, saamme silloin nopeasti kohonneita, ei niin maukkaita, leipiä. Nämä leivän säilyvät vähän huonommin, kuin esimerkiksi juureen leivotut leivät. Kun teet pataleipää, laitat sekaan vain pienen nokareen hiivaa ja kohotat leipää pitkään. (jotkut ovat kokeilleet jopa ilman hiivaa!) Pitkässä kohotusajassa tapahtuu leivän happanemista (samantapaista tekniikkaa käytetään juuren teossa) ja leipään myös kehittyy makua. Pataleipää ei myöskään tästä pitkästä nostatusajasta johtuen vaivata ollenkaan. Leivän säilyvyyskin on parempi.
Toinen tärkeä pointti tämän leivän teossa on jauhojen määrä. "Tavallisia" leipiä paistaessa jauhoja tulee helposti laitettua liikaa, sillä taikinan käsittely on silloin helpompaa. Pataleivän taikina jätetään löysähköksi, jolloin leivän mehevyys on taattu.
Kolmas asia on paistamistyyli. Rautapata on tähän hommaan paras. Joku muu kannellinen astia esim. kattila, tomii myös. Kun pata lämmitetään tulikuumaksi uunissa ja taikina nakataan kuumaan pataan kannen alle, tapahtuu kannen alla paiston aikana lievää höyrystymistä, minkä ansiosta leipä saa rapean kuoren. Pata toimii myös leivinkiven tavoin, jolloin padasta hehkuva lämpö auttaa leipää kohoamaan, pohja paistuu tasaisesti ja myös rapeus lisääntyy.
Olen leiponut tätä leipää nyt kolme kertaa viikon sisällä. Se ei muuten säily (höpötin jotain omiani tuossa alussa), sillä se katoaa alta aikayksikön. Alkuperäisessä ohjeessa, joka on muistaakseni Ameriikasta, on käytetty kuivahiivaa. Minä olen nostattanut kaikki kolme taikinaa tuorehiivalla ja se toimii ihan yhtä hyvin. Nostatusajasta on myös ollut puhetta. Toiset ovat antaneet taikinan levätä jopa 22 h, mutta itse olen ottanut yön yli säännön, eli semmoinen 10-12 h on ollut ihan riittävä aika. Jos lähtisin kohottamaan taikinaa jääkaapissa, silloin voisi tuo 22 h olla sopiva ja leipä varmasti vielä maukkaampi.
Pataleipä
- 4 dl vettä
- herneen kokoinen nokare hiivaa
- 1 1/2 - 2 tl suolaa tai 1 rkl sormisuolaa
- 7 dl vehnäjauhoja
- (maustamiseen pähkinöitä, juustoraastetta, pellavansiemenrouhetta tms.)
Liota hiiva haaleaan veteen. Sekoita mukaan suola. Lisää jauhot välillä sekoittaen. Taikina jää löysähköksi, kuin hieman paksumpi kaurapuuro. Peitä kulho ja anna taikinan nousta 10-12h huoneenlämmössä.
Kun taikina on noussut aikansa, kumoa se hyvin jauhoitetulle pöydälle. Kääntele taikinasta pallo mutta älä vaivaa! Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia. Laita sillä välin uuni 225 asteeseen ja pata uuniin. 30 minuutin jälkeen ota pata uunista ja nakkaa taikinapallo pataan. Kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Leipä saa paistua kannen alla n.30 minuuttia. Tämän jälkeen otetaan kansi pois ja leipä paistuu vielä 15 minuuttia (itse olen aavisuksen nipistänyt paistoajoista ja se ei ole vaikuttanut ainakaan huonontavasti lopputulokseen). Leipä kipataan padasta ulos ja valmista tuli!
Kuten alussa kirjoitin, tätä kannattaa kokeilla. Luulen, että meillä ei enää hirveästi muuta leipää leivota!
Terveisin, leipänatsi
Kuulostaapa hauskalta:) Miten paljon laittaisit kuivahiivaa? T: Jutta
VastaaPoistaHei Jutta! Hiivan määrä ei ole niin oleellinen. Alkuperäiseen ohjeeseen tulee n. 1tl mutta taikina on kohonnut aivan yhtä hyvin vähemmälläkin määrällä. Kuivahiivaa käyttäessä pitää vain sitten muistaa laittaa neste aavistuksen lämpöisempänä (n.38 astetta), jotta hiiva aktivoituu. :)
PoistaTää on tosi hyvänmakuinen ja helppo tehdä. Mun ohjeessa on 1 tl kuivahiivaa.
VastaaPoistaNiin on! Olen ihan pöyristynyt, etten ole tajunnut tätä aiemmin.
PoistaTätä en ole minäkään vielä testannut, mutta parhaimmat sämppärini olen jo vuoden verran tehnyt samantyylisellä taikinalla (mutta sekaan myös maitoa), myöskin kevyellä taikinan pyöräytyksellä hyvin jauhotetulla pöydällä ja parin tunnin kohotuksella... tulee samanlaista, rustiikkisen kuohkeaa sämpylää :) Tämäkin menee siis taatusti testiin, kiitos!
VastaaPoistaOle hyvä! Tulehan kertomaan sitten, mitä tykkäsit! :)
PoistaTämä on noussut meidän perheen sunnuntain ehdottomaksi aamiaissuosikiksi. Helppoa ja takuuvarmaa! Tulispa jo viikonloppu, niin pata pääsee taas käyttöön ;)
VastaaPoistaSanos muuta. Meillä lapset pitää tästä leivästä, kuin hullu puurosta. Muita leipiä syövät uunituoreena, mutta tämä menee vielä parin päivän jälkeen. :) Meilläkin leivotaan tätä varmaan taas viikonlopuksi!
PoistaTarvitseeko pataa voidella? Itselläni on sellainen Kerman Saven Hotpot-pata, kävisikö se? Eikö leipä tartu kiinni pataan??
VastaaPoistaHei! Uskoisin, että tuo kermansaven hotpot soveltuu tämän leivän tekoon varsin hyvin, muistat vaan laittaa uuniin yhtä aikaa, kun laitat lämmön päälle, jolloin padan kuumeneminen tapahtuu tasaisesti. Pataa ei tarvitse voidella - juju on siinä, että pata on niin kuuma, että taikina paistuu välittömästi. Jos taikinaa kuumentaisi kylmässä padassa, se todennäköisesti tarttuisi ikävästi kiinni.
PoistaIhana! Missä vaiheessa lisäät ns mausteet?
VastaaPoistaOlen lisännyt ne jauhojen kanssa yhtä aikaa. :)
PoistaIhana ohje ja herkullisen näköinen leipä! Jäin miettimään, että jos tekee tavallisessa kattilassa, niin eikö kattila kärsi kun sen laittaa tyhjänä uuniin..?
VastaaPoistaMitä luulet, onnistuuko "terveellisempi" versio, eli jos lisää kuitua (esim. leseitä, hiutaleita tms. ja tummempia jauhoja..? Vai onko tällaisen leivän pointti nimenomaan vaaleissa jauhoissa..?
Hei Tanja! Kattilaa on käytetty myös ja kuulemma ihan hyvin lopputuloksin, joku jopa itseasiassa kertoi tämän myös kulkevan nimellä kattilaleipä. Huomioitavaa on se, kattilan pitää tietysti olla ilman muoviosia. :)
PoistaKokeilisin rohkeasti eri jauhoilla tai leseillä. Kuohkeus tulee nimenomaa nyt vehnäjauhoista, joten pitäisin suhteen 1/3 leseitä/hiutaleita/tms. ja 2/3 vehnäjauhoja.
Kiitos vinkeistä! Ehkä uskallan laittaa TOOLsini uuniin :) ja tehdä pieniä lese- (ja pähkinä?!)lisäyksiä. Tulen kertomaan kuinka kävi jos ehdin kokeilla.
PoistaHei,
VastaaPoistaMiten suuri padan pitää olla (siis vaikka litroissa)? Ihanan näköinen leipä!
Terveisin,
Tiina
3 litraa on ihan hyvä, sallii pienen lisäyksen taikinaan tarvittaessa, itse käytän sisältä posliinista tiilipataa.
PoistaHei! Tein leipää tänään ja se onnistui hyvin, mutta taikina ei näyttänyt yhtään siltä miltä sinulla vaan se oli aivan löysää kohotuksen jälkeenkin. Jauhoja lisäsin reippaasti pöydälle, mutta ei se auttanut...Missähän vika voisi olla?
VastaaPoistaMinua kiinnostaisi myös tietää padan koko.
VastaaPoistaTää on ihan huippuohje. Olen tehnyt 3 litran teräskattilassa ja on onnistunut hienosti.
VastaaPoistaTerveisin Heidi
Hei kaikki. Minulla on käytössä 3,5l valurautapata. :)
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaItselläni myös kokeilussa tämä ohje. Laitoin kuivahiivaa ja pidin taikinaa jääkaapissa n. 18h. Minkäänlaista kohoamista ei tapahtunut enkä saanut taikinasta palloa pyörittelemällä jauhotetulla pöydällä (ja lisäsinkin jauhoa) vaan se jäi lätyksi eikä vastaanottanut enää jauhoja vaan pinta halkeili. Eikä taikina kohonnut mihinkään kun liinan alle jätin uunin lämpenemisen ajaksi ja yrittäessä nostaa taikinaa pataan niin se oli melko löysää. Nyt leipä uunissa, saappaat nähä mitä siitä tulee :D
-Henna
Moi
VastaaPoistahyvä kirjoitus olen itse tehnyt Gloria lehden ohjeella oliivi leipää ... se on taivaallista Samat suhteet aineilla
http://viikonloppukokki.blogspot.fi/2014/03/lauantain-leivonnainen-padassa.html
Minäkin kokeilen tätä reseptiä kuivahiivan kera. Saa nähdä millainen leipä tulee :)
VastaaPoistaOnko kukaan kokeillut tehdä tätä CrocPotissa? Ajattelin ite kokeilla
VastaaPoistaLeivästäni tulee tiivis "juntta".Ei nouse kunnolla näillä ohjeilla.Olen noudattanut ohjeita tarkasti.Onkohan keittiön lämpötila +16...18 liian matala nostatukseen(nousee ensin ja "läsähtää" sitten)
VastaaPoistaTaas "vähän" myöhässä trendileipomusten suhteen mutta aion kokeilla ohjettasi.
VastaaPoista