2. syyskuuta 2012

Suklaamousse


Viime viikonloppuna appivanhemmat illastivat luonamme ja jälkiruoaksi tein meille suklaamoussea. Rehellisesti sanottuna minulla on jäänyt suklaamoussesta joskus kammo - jotenkin siittä tulee vain aina mieleen ruotsinlaivan jälkiruokabuffan öklömakea ja tönkkökokkareinen kiisseli. 
Tämä mousse sen sijaan onnistui yli odotusten. Herkku on tuhti ja aterian päätökseksi riittää mielestäni pieni annos. Maustoin moussen vielä konjakilla, sillä mielestäni se antaa makuun aavistuksen juhlavuutta. Maun antajaksi voisi sopia myös mainiosti esimerkiksi Amaretto tai vaikkapa appelsiinin raastettu kuori (Mmmm, Fazeriinaa...). Suklaan klassinen kaveri on vadelmat. Niiden lisäksi vatkasin moussen päälle hieman kermavaahtoa. Suklaamousse kannattaa tehdä hyvissä  ajoin valmiiksi, mieluiten jopa edellisenä päivänä, jolloin maut ehtivät tasaantua. Tästä ohjeesta tulee joko 4 isoa tai 8 pientä annosta.

Suklaamousse

  • 200 g suklaata (tummaa- maito- tai makusuklaata)
  • 2 munankeltuaista
  • 1/2 dl vahvaa kahvia
  • 2 1/2 dl kuohukermaa
  • 2-3 rkl konjakkia, amarettoa tms.
Paloittele suklaa kattilaan ja kaada päälle lämmin (huom, ei kuuma!) kahvi. Sulata suklaa miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen. Kaada sulanut seos astiaan ja anna jäähtyä. Yhdistä keltuaiset jäähtyneeseen seokseen. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja yhdistä suklaaseokseen. Mausta lopuksi haluamallasi maulla. Jos käytät makusuklaata, kannattaa alkoholi jättää pois. Nostele mousse annosmaljoihin, peitä hyvin ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi.

6 kommenttia:

  1. Ai, kun namin näköistä! Jonkun reseptin yhteydessä mainitsit Leilan (Lindholmin?). Oletko joutunut muuttelemaan hänen reseptejään, kun eikös ne ole ruotsalaista alkuperää? Mulla on joku ennakkokauhu ulkomaisia leivontakirjoja kohtaan, kun ohjeita ei ole muutettu suomalaisiin oloihin sopiviksi, ja olen itse aika noviisi leipuri ;). Eli suositteletko hankkimaan Leilan teoksen/teoksia? Mikä kirja sulla muuten on? t. Nelliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nelliina! Juu, olen nyt viime aikoina uppoutunut toden teolla Leila Lindholmin teoksiin ja voin lämpimästi suositella. Ohjeet ovat kyllä täysin suomalaisiin oloihin sopivat. Sen huomasin, että suomennoksessa käytetään Leilan ohjeissä nimeä "raakasokeri", joka on siis suoraan käännettynä "råsocker". Oikeasti tarkoitetaan ruokosokeria. Muutoin Leilan ohjeet ovat kyllä täysin salonkikelpoisia suomalaisiin keittiöihin. Minulla on teokset 'Pala kakkua - ja paljon muuta' ja lainassa 'Vielä yksi pala'. :)

      Poista
  2. Hei Suvi!

    Käyn usein täällä kurkistelemassa, mitä hyvää ja herkullista sitä on taas loihdittu. Olen monia leipomuksiasi tehnyt ohjeillasi ja ovat olleet oikein hyviä. Erityisesti mieleeni on jäänyt appelsiinitoscapiiras. Nams.

    Erityisesti mua ihastuttaa blogissasi laadukkaat ja taidolla otetut kuvat sekä harkinta, jota selvästi käytät julkaistuissa ohjeissa. Tulee fiilis, että lukijakin pääsee nauttimaan resepteistä, jotka on huolella valikoitu ja testattu.

    Eli pähkinänkuoressa - kiitos laadukkaasta blogistasi ja kaikesta siitä mitä meille lukijoille tarjoilet!

    Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Minna! Kiitos erittäin mieltä lämmittävästä ja pitkästä palautteesta. Käyn reseptit monesti läpi ja testailen kaikkea keittiössä, enkä viitsi julkaista sellaista, joka ei läpäise meidän kotikeittiön testejä (saati makutestejä). Mukavaa, jos täältä blogista löydät mieluisia ohjeita ja saat ne vielä onnistumaankin! :)

      Poista
  3. Kiitos tosi hyvästä ja helposta moussereseptistä! Tätä teen uudestaankin ja uusilla makuversioilla (nyt kokeilin sitä appelsiininkuorta) :)
    Ansu

    VastaaPoista
  4. Kiitti ohjeesta! Simppeli ja hyvä ohje. Kahvi sekoittuu hyvin jälkiruuan makuun, ainakin kun moussen antaa seista yön yli jääkaapissa.

    VastaaPoista