Saaristolaisleipä & kylmäsavulohi |
Saaristolaisleipä
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 3 dl olutmaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- n. 10 dl vehnäjauhoja
- voita vuokien voiteluun
- 1 1/2 dl vettä
- 1/2dl siirappia
Aloita tekemällä leipä. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää kaikki loput aineet puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. Voitele kaksi 2 litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Kohota liinalla peitettynä 1 1/2 tuntia. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista leipiä keskitasolla n. 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet noin 1 1/2 tuntia, tee siirappivesi ja valele leivät kauttaaltaan. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Kumoa leivät paiston jälkeen ritilälle ja anna jäähtyä. Leivät ovat parhaimmillaan n. 3 päivän kuluttua, mutta säilyvät jopa pari viikkoa. Anna leipien tekeytyä kylmässä.
Minkäs sortin tuote tuo olutmallas on? Paikallisessa kaupassa oli Tuoppi kaljamallasta ja toinen tuote löytyi nimellä mämmi-ja kaljamallas. Kumpikohan noista olisi passelimpi saaristolaislimppuun?
VastaaPoistaSulla on muuten ihana blogi. Täältä on tullut leivottua jos vaikka mitä :)
terveisin Heidi
Moikka Heidi! Tuota Tuoppi Kaljamallasta olen minäkin käyttänyt. Mutta uskoisin että myös tuo toinen tuote käy. :)
VastaaPoistaEhdin vihdoin viikonloppuna tekemään tätä ihanuutta. Oli se tuoreenakin hyvää, mutta tekeytyy tosiaan päivä päivältä paremmaksi. Nyt ei tartte sitten enää miettiä minkälaisen "joulukukan" antaa anoppilaan. Se on tässä :)
VastaaPoistaJa tänä viikonloppuna joutuu ehkä kokeileen pizzan tekoa Leilan ohjeen mukaan...
terkuin Heidi
Itseleipoma joulutuliainen on parasta! Hyvä että maistui! :)
PoistaHei, kuinka tuo tuoppi olutmallas kuuluu käyttää tuohon leipään, sekoitetaanko se ensin johonkin vesimäärään vai miten?
VastaaPoista