15. helmikuuta 2012

KiflatHiiva uhkasi mennä vanhaksi jääkaapissa, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin alkaa leivontahommiin. Ruotsalaisessa Hembakat-lehdessä oli kiflojen ohje.
Yritin etsiä kifloille jotain suomenkielistä nimeä mutta en oikein löytänyt. Alunperin nämä kiflat ovat ilmeisesti jostain Balkanin suunnalta ja luulenpa, että näistä on useita verisoita, niin makeita, kuin suolaisiakin. Ohje puhutteli, sillä Ruotsissa asuessani minulla oli jonkin verran ystäviä sieltä suunnalta ja heidän leipomisensa olivat lähes poikkeuksetta aina hyviä. Minusta tuntuu, että niissä on jokin oma juttunsa, mehukkuus ehkä? Nämä muistuttavat hieman croissantteja mutta ovat paljon pehmeämpiä. Voisin hyvin kuvitella, että näiden väliin voisi kietaista palan juustoa ennen paistamista tai vaihtoehtoisesti laittaa jotain makeaa pähkinätäytettä. Taikina itsessään oli hyvin joustavaa ja ei tarttunut kaulitsemisvaiheessa pöytään oikeastaan ollenkaan. Tällä ohjeella tulee n. 30 kpl kifloja, joka on valtava määrä, joten melkein suositelen puolittamaan ohjeen jos leivot näitä vain muutamalle hengelle. Viikonlopun brunssille nämä olisivat aivan loistavaa tarjottavaa esimerkiksi juustojen ja appelsiinimarmeladin kera!

Kiflat

 • 5 dl maitoa
 • 50 g hiivaa
 • 3 rkl sokeria
 • n. 16 dl jauhoja (1 kg)
 • 2 tl suolaa
 • 200 g margariinia
 • 2 dl maustamatonta jogurttia
 • 1/2 dl rypsi- tms. öljyä
 • kanamuna voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva ja 1 rkl sokeria. Anna paisua 30 minuuttia. Sekoita kaikki loput kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lopuksi vaivataan mukaan sula jäähtynyt margariini, öljy ja jogurtti ja takina leivotaan pehmeäksi. Tämän jälkeen annetaan kohota 30 minuuttia. Pyörittele kohonneesta taikinasta n.30 palloa. Kaulitse jokainen pala kolmion muotoiseksi (kts. kuva) ja kääri kolmiot rullalle aloittaen leveimmästä päästä. Muotoile rullat puolikuun muotoisisksi ja voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa n.12 minuuttia, kunnes kiflat saavat kauniin kullanruskean värin.

2 kommenttia:

 1. Meillä äiti on leiponut juurikin tuon näköisiä leipomuksia yksinkertaisesti nimellä sarvet. Suolaisia ne meillä aina on olleet ja ohjeeseen ei tule jogurttia, mutta eiköhän nuo aikalailla samoja muuten ole. Appelsiinimarmeladi on ollut monesti näitten kaverina :) Äitini on nuorena asunut Ruotsissa, joten voi olla, että resepti on hänellekin sieltä tarttunut. Itsekin olen joskus leiponut näitä ja ihan mukavahan niitä on rullalla.

  VastaaPoista
 2. Kappas juu, mitenköhän tämä asia ei edes käynyt mielessä! :)

  VastaaPoista