27. joulukuuta 2010

Appelsiininen marmorijuustokakku




Tämä kakku oli meidän joulupöydässä. Pohja oli tehty pipareista ja suklaa, applesiini ja mascarponejuusto maistuvat täytteessä. Noh, eipä voi sanoa muuta kuin, että eihän noilla aineksilla huonoa kakkua saa! ;) Tässä ohje 22cm vuokaan:

Pohja

  • 150 g pipareita
  • 50 g voita
Murusta piparit pieneksi, sulata voi. Sekoita ja painele irtovuoan pohjalle, jonka jälkeen nosta kaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte

  • 5 liivatetta
  • 200 g appelsiinituorejuustoa
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 1/2 dl Flora Vispiä
  • 150 g suklaata
  • (sokeria n. 1/2 dl)
  • 3/4 dl puristettua appelsiinin mehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa ja nosta sivuun jäähtymään. Vatkaa sillä välin Flora Vispi ja mausta sokerilla. Notkista Mascarponejuusto ja lisää kerman sekaan, sekoita tasaiseksi. Notkista appelsiinituorejuusto ja kiehauta appelsiinin mehu. Lisää lionneet liivatteet kiehuvan kuumaan appelsiinimehuun ja anna jäähtyä hetki. Lisää seos ohuena nauhana appelsiinituorejuustoon kokoajan sekoittaen. Yhdistä kerma-mascarponeseos ja appelsiinituorejuustoseos toisiinsa. Lopuksi kaada joukkoon jäähtynyt sula suklaa ja sekoita pari kertaa varovaisesti marmorikuvion aikaan saamiseksi. Kaada vuokaan piparipohjan päälle ja nosta kylmään jähmettymään seuraavaan päivään. Koristele esim. appelsiinisiivuilla ja rouhitulla suklaalla.

Kaipailen edelleen niitä reunakalvoja, kun ei ole ollut vieläkään aikaa hankkia uusia. Kokeilin tällä kertaa sellaista kikkaa (jonka joku blogin lukijoista minulle vinkkasi, kiitos siittä!), että sipaisin rypsiöljyä kevyesti vuoan reunaan ennen täytteen laittamista ja reunastahan tuli näin todella paljon siistimpi kuin aiemmin. Lisäksi täytyy mainita, että kakku sai kivan rakenteen ja maun suklaasta, joka tällä kertaa lisätään lopussa joukkoon ilman mitään erityiskäsittelyjä. Näin ollen se myös jähmettyy sekaan hitusen kovempana ja painuu hieman pohjaan. Kuvasarjan viimeinen kuva on muuten otettu joulupöydästä, kun kakku oli ns. korkattu. Ja kuvahan on ikuistettu minun uudella kameralla, jota olen jo pitkään ja hartaasti toivonut! Olen tainnut olla kiltti, kun joulupukki sellaisen minulle toi! Toivottavasti saan taas nipistettyä aikaa jostain ja leivottua ja ennenkaikkea kuvattua ihania uusia tekelaitä tänne blogiin.



11 kommenttia:

  1. Oi miten kaunis kakku! Ja täyte tosiaan kuulostaa suussa sulavalta :)

    VastaaPoista
  2. Järkytys, miten kaunis kakku. Näyttää ihan taideteokselta, vai lieneekö uuden kamerasi ansiota... Toisaalta kaikki kuvasi ovat tosi kauniita, jo aiemmin. Minäkin haluaisin oppia kuvaamaan, mutta tuntuu, että kun saa kakun valmiiksi, pitäisi olla studio valmiina (ja siis sellaista ei ole ollenkaan :-), muuten mun kuvat on aina mitä sattuu... Kiitos reseptistä, otan talteen; tuota tekee mieli maistaa!

    VastaaPoista
  3. Kiitti! Mulla ei kyllä ole mitään erityistä studiota. Ennen kuvasin aina parvekkeella, kun valo ei riittänyt sisällä (mahtoi naapureilla olla hauskaa seurata, kun siellä parvekkeella toikkaroin kaiken maailman kakkujen kans!) Nyt täällä uudessa kodissa on aika isot ikkunat ja joitain kuvia pystyi ottamaan sisällä kirkkalla säällä. Mutta nyt, kiitos uuden kameran, voin todennäköisesti aina kuvata sisällä, mikä helpottaa ja nopeuttaa hirmuna tätä kuvaamista. Paitsi kesällä tietysti aina ulkona, kun siellä vaan saa parempia kuvia. Kuuvaamisessa kannattaa kiinnittää huomiota ympäristöön (esim. ei mitään sotkua taustalla) ja valon luomiin varjoihin. Liika auringonvalo myös syö värejä kuvattavasta kohteesta, siksi aurinkoisessa ja kirkkaassa säässä kannattaa kuvata varjoisessa paikassa. :) Tulipas taas pitkä "vastaus" vaikka ei varsinaisesti mitään kysyttykkään! Taidan vaan olla niin hurahtanut tähän kuvaamiseen ja mielelläni kyllä jaan vinkkejä, mitä olen itsekseni hyväksi todennut. :)

    VastaaPoista
  4. Namskis, mikä kakku!
    Ja kiitos myös kuvaus vinkeistä!
    Mä ainakin tarvin sellaisia, olen varsinainen hutilus kuvaamisessa.. Ja sen kyllä mun kuvista huomaa.

    VastaaPoista
  5. Onpa kauniin ja herkullisen näköinen! :) Voinko lisätä sinut blogilistaani?

    VastaaPoista
  6. Ihan mielettömän kauniita kuvia! Itse sain just omaan Canoniini 50 mm linssin jolla saa huomattavan parempia kuvia, pitäisi alkaa leipomaan reilummasti taas niin saisi leikkiä kuvaajaa :) Blogisi on kyllä yksi lempiblogeistani, kiitos siitä, aina tulee ikävä suomen makutuorejuustovalikoimia näitä lukiessa ;): Ja täällä Saksassa ei myöskään saa omenamarmeladia, mikä on aivan käsittämätöntä. LÖytyy kaiken maailman litsi- ja viikunamarmeladit mutta omenaa vaan ei, pelkkää omenapyrettä on tarjolla. Outo maa ;) (Tämä kommentti liittyi kyllä enemmän tuohon omena-kanelikakkuusi...
    Meidänkin blogissa (http://patajakattila.blogspot.com) saa käväistä vierailla jos ehtii!

    VastaaPoista
  7. Suklaasydän: Juu, saapi lisäillä!

    Patavahti: No jopas jotain! Olisi nyt olettanut että Saksanmaalla sentään omppumarmelaadia olisi. Sun pitää laittaa tilausta Suomeen. ;) Minäkin sain tosiaan Canonin 60D:n 50mm objektiivilla tuossa Joulupukilta taannoin. Sillä saa nyt sit harjoitella. Aloitin bloginpidon Panasonicin TZ5:lla, jonka jälkeen meille tuli Panasonicin Superzoomi. Mutta minkäs teet kun nälkä kasvaa syödessä. :) Ja takuulla tuun vierailulle!

    VastaaPoista
  8. Oi kuinka herkullisen näköinen kakku ! Todella upeasti koristeltu ja ennen kaikkea todella tyylikäs kuva. =) Saanko lisätä sinut linkkilistaleni ?

    VastaaPoista
  9. Ihanaa kakkua varmasti ja älyttömän hieno kuva! Minkämerkkinen kamera sulla on? :)

    VastaaPoista
  10. Anuliini: Saa vapaasti lisätä! :)

    Noora: Kiitti. Tämän kakun kuvat (ja melkein kaikki sitä edeltävät) lukuunottamatta viimeistä on kuvattu Panasonicin FZ38:lla ja siinä käytetty kolmijalkaa kuvan vakauttamiseksi. Viimeinen kuva on uudella Canonin D60 kameralla ja siinä kiinteä 50mm objektiivi. Myös kaikki kuvat sen jälkeen on kuvattu em. kameralla. :)

    VastaaPoista
  11. Nappasin ohjeen, kokeilin kuopuksen synttäreitä varten ja tämä on taivaallista <3 Nyt teen toistamiseen, toivottavasti ei lopu ihan heti kesken :)

    VastaaPoista