12. joulukuuta 2010

Piparkakkutryffelit

Nämä ovat niin herrrrkullisia! Jos pidät suklaasta ja pipareista niin nämä kannattaa ehdottomasti tehdä joulupöytään kahvin kaveriksi. Olen aina kuvitellut, että itsetehdyt tryffelit ja joulumakeiset ovat työläitä. Mutta mitäs vielä, maailman yksinkertaisinta hommaa! Espanjassa ollessa nautiskelimme kaupan "Trufasseja" ja sieltä tämä idea sai sitten alkunsa. Työläimmät vaiheet näiden teossa ovat jähmettymisen odottelu ja tiskaus, minkä tosin astianpesukone hoitaa näppärästi jos sellaisen omistaa! :D Jouluisen maun tryffelit saavat jauhetusta kanelista, kardemummasta, inkivääristä ja neilikasta. Itse otan mausteet erikseen omista pusseistaan, jolloin maku on voimakkaampi. Mutta jos oikein laiskottaa, niin voi käyttää kaupan valmista piparkakkumaustetta, jossa kaikki edellä mainitut mausteet on jo valmiina sekaisin. Tässä juhlavien tryffeleiden ohje (n. 40 kpl):

 • 2 dl kermaa
 • 1 3/4 dl tomusokeria
 • 50 g voita
 • 250 g tummaa suklaata
 • 2 tl jauhettua kanelia
 • 1 tl jauhettua kardemummaa
 • 1 tl jauhettua neilikkaa
 • 1 tl jauhettua inkivääriä
TAI
 • 3 tl valmista piparkakkumaustetta

Kiehauta kerma ja tomusokeri hyvin sekoittaen. Heti kun seos alkaa kuplia, käännä liesi pienelle ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja voi. Anna voin ja suklaan sulaa välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon mausteet, sekoita ja nosta seos jähmettymään kylmään. Kun seos on lähes kokonaan jähmettynyt (n. 2-3h), muovaa siittä käsin pienehköjä palloja ja tomuta päälle kaakaojauhetta. Nostaa tryffelit takaisin kylmään ja ota esille juuri ennen tarjoilua.

Tryffelit säilyvät kylmässä useamman päivän, joten ne voi hyvinkin valmistaa etukäteen ennen varsinaista tarjoilua. Ja mikä parasta, nämä voi tehdä myös täysin laktoosittomana, kun käyttää laktoositonta voita, kermaa ja suklaata. :)

4 kommenttia:

 1. Nämä voisivat olla mukavia suupaloja ensi viikon pikkujouluihimme! Kuinkakohan monta päiväää etukäteen nämä voisi tehdä?:)

  VastaaPoista
 2. Nämä ovat tosi hyviä, suosittelen! Kannattaa tehdä vähintään yksi vuorokausi aiemmin, että ehtivät hyvin jähmettyä. Kylmässä kestävät useamman päivän. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos neuvoista! Täytyy tosiaan kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Oi mitä herkkuja... ensi jouluksi pitää kyllä kokeilla jos ei jo ennen sitäkin.

  VastaaPoista