5. heinäkuuta 2010

Herkulliset pullat

En ole koskaan leiponut pullaa ihan itse. Edellisen kerran leivoin ehkäpä noin kymmenen vuotta sitten, silloinkin mummon kanssa, kanelipullia. Jotain valmispakasteita on joskus hätäpäissään tullut käytettyä, mutta ihan alusta loppuun asti itsetehdyt pullat ovat saaneet odottaa. Kaiken lisäksi mies on taas työmatkalla, joten minähän tapan aikaa pöllyyttämällä jauhoja. Oli hieman vaikea päättää, millaisia pullia ryhtyisin tekemään. Kaapissa luimisteli valmiiksi avattu hasselpähkinärouhe-pussi ja ajattelin tuhoavani sen tässä urakassa. Aikani pullareseptejä etsittyäni päädyin tähän reseptiin. Reseptissä oli myös tarkat "letitysohjeet", joita ensikertalaisen oli helppo seurata. Minulla ei ole mitään monitoimikonetta, joten ihan käsin vaivaamalla sain takinan aikaiseksi. Laitan ohjeen vielä varmuuden vuoksi, hieman modifioituna tähänkin. Minä sain takinasta reilut 15 pullaa.

Taikina
  • 25 g hiivaa
  • 75 g margariinia
  • 1 dl kermaa
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 1/2 tl kardemummaa
  • n. 6 dl vehnäjauhoja

Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Murusta hiiva kädenlämpöiseen kerma-maito seokseen. Lisää jäähtynyt, juokseva rasva ja mausteet nesteeseen, sekoita. Alusta vehnäjauhoilla taikinaksi. Ohjeen mukaan taikina kannattaa jättää pehmeäksi, eli lisäile jauhoja siihen asti, kunnes taikina irtoaa reunoista mutta ei tartu enää käsiin. Anna takinan kohota lämpimässä paikassa, esim. tiskialtaassa, jossa on lämmintä vettä, reilut puoli tuntia.
Kaulitse taikina hyvin jauhoitetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi. Levitä taikinalle hyvin pehmennyt voi (kannattaa ottaa palanen lämpeämään kun aloittaa takinan teon) Ripottele voin päälle jauhettua hasselpähkinää, sokeria ja hieman kanelia. Taittele taikina sen jälkeen pituussunnassa kolmin kerroin. Leikkaa taitetusta taikinasta n. 3-4cm levyisiä paloja. Tee paloihin lähes ylhäältä asti kaksi viiltoa, jotta saat ns. letitysosat. Letitä pullat ja pyöräytä päädyt alapuolelta yhteen. Alkuperäisessä ohjeessa on hienosti näytetty pullien tekovaiheet erikseen. Nostata vielä hetki, voitele kananmunalla, ripottele päälle raesokeri ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Täytyy sanoa, että itsetehdyt pullat kyllä päihittävät kaikki muut pullat 100-0. Uunituore lämmin pulla ja lasillinen kylmää maitoa maistui ihan luksukselta. Ylpeä hymy huulilla maistelin itsetehtyjä pullia, taitaa jäädä valmispullat ynnä muut sekundat tämän jälkeen historiaan. Loput piti äkkiä laittaa pakkaseen, jotta miekkosellekin jäisi jotain kun hän palaa työmatkaltaan.

1 kommentti:

  1. Itse tehty pulla on kyllä kaiken vaivan arvoista, sitä paitsi ei se mitään mutkikasta hommaa ole. Sulla on todella kiva blogi, hyviä ohjeita ja ennen kaikkea upeita kuvia.

    VastaaPoista