3. syyskuuta 2014

Nyhtöleipä


Nam, nam, nam! Näin kuului lasten suusta, kun he tätä leipää pistelivät menemään! Syksyn tullessa tekee mieli suolaista. Pitkästä aikaa teki mieli kehitellä jotain "uutta", ja vietettyäni aikaa googlettelemassa uusia leipäohjeita tämäntapainen pull-apart-bread (aka nyhtöleipä) ei vaan jättänyt enää rauhaan. Periaatteessa tämän leivän väliin voisi laittaa lähes mitä vain. Itse tyydyin kokeilemaan perinteistä valkosipuli-persilja-yhdistelmää ja kyllähän se aina toimii. Jos sinulla on illanistujaiset tiedossa, tämä on sinne ehdoton ohje! Resepti on mitoitettu kahteen pieneen 1,3 l leipävuokaan.

Taikina

  • 25 g hiivaa
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl sormisuolaa 
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • n. 7 dl jauhoja
Liota hiiva veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Vaivaa huolella sekaan jauhot ja anna sen jälkeen taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan. Kaulitse taikinapallot kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi n. uuninpeltin kokoiseksi levyksi. 

Täyte


  • 150 g voita
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • puntti persiljaa
  • mozzarellajuustoraastetta
Ota voi pehmenemään hyvissä ajoin. Sekoita pehmeä voi, silputtu valkosipuli ja persilja. Levitä seos kauttaaltaan taikinalevyn päälle. Ripottele tämän jälkeen päälle vielä juustoraaste.  Leikkaa levy neljään osaan pitkittäissuunnassa. Kasaa tämän jälkeen kaistaleet päällekäin ja leikkaa vielä 5 osaan. Lado tämän jälkeen leikkaamasi neliöt jonoksi voideltuun leipävuokaan. Ripottele vielä pinnalle hieman juustoraastetta. Paista 225 asteessa alatasolla n.20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

9 kommenttia:

  1. Mmm, näyttääpä makoisalta!

    VastaaPoista
  2. Aah, mikä resepti!
    Kiitos tästä!
    :)

    VastaaPoista
  3. Mitä jauhoja käytit? Yritän syöttää perheelleni (ja itselleni) mahdollisimman vähän vehnäjauhoja niiden ravintoköyhyyden takia. Toki juhlatilaisuudet ovat asia erikseen.

    VastaaPoista
  4. Minä laitoin pohjaan kaurahiutaleita, vehnäleseitä, hiivaleipäjauhoja ja vähän vehnäjauhoja. Ja hyvää tuli. T. Martzu

    VastaaPoista
  5. Nyt löyty ohjeiden ohje! Helppo ja herkullinen! Varioida voi loputtomiin! Eilen tarjoiltiin pojan synttäreillä aikuisille suolapalaksi. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
  6. Olen tehnyt jo monesti tätä, mutta myös vähän vaihtanut terveellisemmäksi. Laittanut osan ruisjauhoja, hiivaleipäjauhoja ja välillä ohrajauhoja ja käyttänyt myös kaurahiutaleita ja leseitä. Meillä toinen lapsi tykkää yrttivoi tyylisestä ja toinen taas tosi paljon jos laittaa voita ja pepperoni-salamia paloiteltuna.

    VastaaPoista
  7. Siitähän tulee gluteeniton kun teet perus glut. Leipätaikinan😃👍

    VastaaPoista
  8. Tuleeko tämän annoksen riittää yhteen vai kahteen leipävuokaan? Gluteenittomille jauhoilla taikina ei noussut ja jäi sitkeäksi.

    VastaaPoista