7. elokuuta 2013

Perunainen kanttarellipiirakka


Monesti parhaimmat reseptit tulee eteen aivan sattumalta, niin tämäkin. Olimme ystäväni kanssa heinäkuun alussa Lahdessa Summer Up-festareilla. Kun me illan päälle kömmimme takaisin majapaikkaamme ystävämme mökille, oli pirtin pöydällä odottelemassa pellillinen kanttarellipiirakkaa. Rohmusimme oitis piiraasta puolet ja kun leipurit saapuivat takaisin pirttiin, kinusin tietysti myös ohjetta. Leipuri itse oli heittänyt ainekset lonkalta ja ei oikein muistanut mitä ja ennen kaikkea, kuinka paljon aineksia piirakkaan oli uponnut. 
Kotiin päästyäni aloin kehittelemään ohjetta ja parin kokeilun jälkeen sain piirakasta oikein mukiinmenevän. Sittemmin olenkin tehnyt tätä usein ihan vain iltapalaksi (tyttömme synttäreiden lisäksi) ja aina se meinaa loppua kesken. 
Ohje on yhteen pellilliseen piirakkaa.

Pohja

  • 5-6 keskikokoista keitettyä perunaa
  • 75 g voita
  • 1 rkl maitoa
  •  2 munaa
  • n. 3 dl jauhoja
Survo keitetyt (lämpimät) perunat voin kanssa ja lisää sekaan myös maitotilkka. Anna jäähtyä ennenkuin lisäät munat ja jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi ja painele sen jälkeen leivinpaperilla vuoratun uuninpellin päälle.

Täyte

  • 300 g kanttarelleja
  • 1 iso sipuli
  • 100 g kevytmeetvurstia
  • (voita paistamiseen)
  • 1 prk á 200g kevyt creme fraichea
  • 2 iso tai 3 pientä munaa
  • suolaa
  • pippuria
  • n. 100 g juustoraastetta
Paista kanttarelleja keskilämmöllä kuivalla pannulla kunnes neste on haihtunut. Lisää sen jälkeen voi ja nosta lämpöä. Lisää myös sipuli ja kuullota ne kantarellejen kanssa voissa. Kuutioi kevytmeetvursti sekaan ja nosta täytteet jähtymään. Vatkaa ranskankerma ja munat sekaisin, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele paistetut täytteet pohjan päälle. Kaada ranskankermaseos täytteiden päälle ja ripottele lopuksi pinnalle hieman juustoraastetta. Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa n.30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Huom! Tein tätä samaa piirakkaa myös gluteenittomana versiona puolikkallaa ohjeella pienempään uunivuokaan ja korvasin vehnäjauhot kaurahiutaleilla. Sekin toimi hyvin! :)

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa todella hyvältä, tätä taidetaan tarjota tyttären 4-vuotissynttäreillä syyskuussa. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarjotkaa ihmeessä, tää on hyvää! :)

      Poista
  2. Pilkkupoliisi täällä, mutta se on kantarelli. Mutta sun blogi on ihana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa pilkkupoliisi! Itseasiassa tiedän, että se on 'kantarelli' oikein kirjoitettuna. Pohdin tuossa vielä eilen postausta tehdessä, että laitanko yhdellä vai kahdella l-kirjaimella mutta päädyin kahteen, kun ei tää blogi muutenkaan mikään kielellisesti täydellinen ole. Annan itselleni oululaisuuden anteeksi! ;) Mut hei, oon mä onneksi laittanut sen välillä oikeinkin :http://bellebaie.blogspot.fi/2012/08/kantarellipiiras.html Kiva jos tykkäät blogista!

      Poista
  3. Kiitos tuosta ohjeesta. Samoin skagenin ja pororullien ohjeesta. Siirtyvät minunkin tarjottaviini.
    Mukava blogi ja hyvät kuvat :)

    VastaaPoista
  4. nams! täytyy ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista