7. tammikuuta 2013

Ruispuolukkaleipä on arjen pelastus!



Isosisko vaudissa - tanssiminen on parasta.

Pikkuvelikin leipoo, sukkakin on lentänyt innostuksessa mäkeen.

Lokakuun leivontalakon aikana toivottiin useammalta taholta lisää suolaisien/ leipien ohjeita. Sen lisäksi, että pidin leivontalakkoa, myös perheemme pienin mies valvotti minua ahkerasti, joten silloin ei ollut hirveästi energiaa uusien asioiden kehittelyyn.
Joululoman aikana mies on ollut kotosalla, joten minullakin on pitkästä aikaa hieman levänneempi olo. Tämä pieni energiabuusti näkyykin oitis täällä blogin puolella. Vaikka meidän arki on melkoisen kiireistä, niin aina on aikaa leipomiselle. Isosisko on erittäin ahkera leipoja ja tämän leivän ohje on ehkä maailman helpoin ja lapsetkin voivat osallistua. Hieman vanhemmilta lapsilta tämän limpun paisto sujuu jo itsekseenkin!
Hedelmä-pähkinä leivän jälkeen aloin heti suunnittelemaan puolukkaleivän ohjetta. Mietiskelin pitkään, tekisinkö nopean soodanostatteisen leivän, vaiko alkaisinko pelaamaan hiivan ja pitkien nostatusaikojen kanssa. Ei varmaan ole mikään yllätys, että päädyin tähän nopeampaan vaihtoehtoon. Leivon leipää ensimmäisen kerran eilen ja se ei iltaa nähnyt. Aamulla tein uuden leivän, isosisko reippaana apulaisena tietysti, ja pienen ruuvaamisen jälkeen ohje oli kasassa.
Pakko sanoa, että tämän helpompaa ja maukkaampaa leipää saa etsiä. Tämän lisäksi leipä on melkoisen terveellistä; pellavasiemenrouhetta, ruisjauhoja ja suomalaisia puolukoita! Kannustan jokaista kokeilemaan. Meillä 2-vuotias isosisko napsi leipää kaksin käsin ja se on jo jotain. ;) 

Ruispuolukkaleipä (1kpl 1,3L vuokaan)
  • 2 dl puolukoita (pakaste)
  • 1 prk viiliä
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • 1/2 dl pellavasiemenrouhetta
  • 1/2 dl kauraleseitä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl kuminan siemeniä
  • 1/2 tl fenkolin siemeniä
  • 1 tl soodaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • (voita vuoan voitelemiseen)
  • (ruisjauhoja vuoan jauhottamiseen)


Survo kohmeiset puolukat ja notkista survosta tarvittaessa ruokalusikallisella vettä. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa viili, siirappi ja puolukkasurvos. Yhdistä ainekset ja vaivaa tasaiseksi massaksi. Taikinan tulee olla kuin paksua puuroa. Voitele ja jauhota leipävuoka. Kaada taikina vuokaan. Voit halutessasi ripotella leivän pinnalle kauraleseitä tai vaikkapa auringonkukan siemeniä. Paista leipää uunissa keskitasolla 200 asteessa n.35-40 minuuttia.



23 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen resepti ja kauniit kuvat! Pitkään olenkin kaipaillut leipää, jossa olisi hiukan enemmän ruista :) Tätä pitäisi ehdottomasti testata...mietin, että osaatko arvioida tuon viilin tärkeyden maun suhteen? Meillä on 3-vuotiaalla maidoton ruokavalio ja voisin korvata sen vaikka riisimaidolla tai maustamattomalla kaura- tai soijajogurtilla. Mahtaiskohan onnistua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä lähtisin kokeilemaan kaura- tai soijajogurttia. Saisi olla hapanta ja paksumpaa kuin tuo maito. Vaikea sanoa miten onnistuu, mutta ainahan voi kokeilla. En usko, että ihan hirveästi menee pieleen. Jos päädyt kokeilemaan, niin tule kertomaan miten onnistui! :)

      Poista
    2. Leivästä tuli tosi hyvää! Korvasin viilin luomu soijajogurtilla, joka ei kyllä taida olla yhtä hapanta kuin viili. Täytyy tehdä toistekin :) Kiitos ohjeesta!

      Poista
    3. Hienoa! Ole hyvä vain! :)

      Poista
  2. Kokeiluun meni nimittäin olisi hurjasti noita puolukoita....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa itselläkin! Vähän laiskasti on tullut varastoitua marjoja, siinä asiassa pitäisi ryhdistäytyä! Ensi kesänä ja syksynä sitten. :)

      Poista
  3. Pitkästä aikaa kurkistelemassa mitä kaikkia herkkuja tänne on ilmestynyt, ja kaikkea hyvää on upeiden kuvien kera :) Hyvää alkanutta vuotta :)

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa ihanan nopealta ja simppeliltä! Tätä täytyy kokeilla lähiaikoina, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just sitä. Tätä tekee tosi nopeesti sekä iltapalaksi, viikonlopuksi brunssille ja aamuvirkut aamiaspöytään. Niin käytönnällinen leipä, ettei toista! :)

      Poista
  5. Todella herkullisen näköinen leipä ja etenkin tuo nopeus kiehtoo :), maistuis nyt iltateen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on aineksia kaapissa niin nopeastihan sen pyöräyttää! ;)

      Poista
  6. Pakkasessa olisikin sopivasti 2 dl puolukkapusseja... :) Pitääkin kokeilla, tahtoo kaupan leivät tökkiä. Jospa mieskin innostuis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä ei kyllä ole lähelläkään kaupan leipää. Minä olen itse jonkin sortin "leipänatsi". En esim. mielelläni syö paria päivää vanhaa leipää. Joskus nuorempana olin vielä krantumpi. Tuore leipä on kyllä ihanaa..

      Poista
  7. Oi! Kuulostaa ihanalta. Olen itsekin innostunut leivän leipomisesta, joten uudet ohjeet ovat hyvin tervetulleita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on melkoisen hyvää. Ja huomasin, että tämä kestää aika säilytystä, ts. pysyy aika hyvänä parikin päivää.

      Poista
  8. Todella herkullisen näköinen! Ja tuo nopeus viehätyttää sekä rukiin ja puolukan yhdistäminen. Täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  9. NAM!! Ei mulla muuta :)

    Mari S

    VastaaPoista
  10. herkullisen kuuloinen ruisleipä, täällä Tanskassahan vuokaruisleipiä syödään alati, joten pitäisi varmasti kokeilla joku päivä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos ohjeesta, ihan paras leipä, jota olen tehnyt jo useampaan kertaan. Blogissasi on ihana tunnelma kauniine kuvineen. :)

    VastaaPoista