13. syyskuuta 2012

Tarte Tatin


Tarte Tatin eli omenakeikauskakkuhan se siinä! Puut ovat tällä hetkellä niin täynnä omenia, että on melkein vaikea keksiä mihin kaikkeen niitä survoisi. On paistosta, piirakkaa, mehua ja hilloa. Jokaisella on varmana jokin lemppariohje, jota tehdään joka syksy. Minä olen vähän onneton omenoiden suhteen, sillä en ole löytänyt sellaista omaa luottoreseptiä. Olen ehkä ollut sellaisten "perinteisten" suomalaisten omenapiirakoiden ystävä. Ranskalainen tarte tatin on jo pitkään ollut kokeilulistalla. Monet ylistävät kyseistä paistosta maasta taivaisiin. Helppoahan tämä taas oli. Ja hyvää, ei sitä käy kieltäminen. Jos viikonlopun illalliskutsujen jälkiruoan paikka on auki, niin tässä se on!  Tähän voi toki käyttää kaupan valmista voitaikinaa, mutta itsetehty on aina parasta (ja käyttäkää itsetehdyssä VOITA, ei margariinia!). Makuakin voinee säädellä omien mieltymysten mukaan. Minä ripsautin sekaan hieman inkivääriä  ja kanelia, sekä tilkan cointreuta. 

Pohja

  • 125 g voita
  • 2 rkl tomusokeria
  • 4 dl vehnöjauhoja
  • 2 rkl kylmää vettä
Nypi pehmennyt voi jauhot ja tomusokeri. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Nosta kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte

  • 3-4 isohkoa hapanta omenaa
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus kanelia ja inkivääriä
  • 2 rkl cointreauta
Kuori omenat ja pilko karkeiksi lohkoiksi niin ettei kovaa keskustaa ole mukana. Sulata voi (uuninkestävällä)pannulla ja lisää sekaan sokerit ja mausteet. Anna karamellisoitua hetki miedolla lämmöllä. Kaada mukaan tilkka cointreauta ja sekoita. Lisää lopuki omenat voi-sokeriseokseen ja anna muhia hetki. Ota taikina kylmästä ja kaulitse se pannun peittävän kokoiseksi kanneksi. Ylimenevät osat voit taitella kannen päälle. Pistele haarukalla reikiä taikinaan ja nosta uuniin keskitasolle 200 asteeseen n.25-30 minuutiksi. Keikauta kakku uunista ulostulon jälkeen tarjoilualustalle, anna jäähtyä hetki ja tarjoa vielä lämpimänä vaniljajäätelön kera. Mikäli et omista uuninkestävää pannua, voit tehdä kakun leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Kakku keikautetaan paiston jälkeen samanlailla kuin pannulla tehtäessä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos, kun muistutit tämän herkun olemassaolosta. Meidänkin omenoille löytyi yksi käyttökohde lisää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tää on kivaa vaihtelua perinteiselle piirakalle. :)

      Poista
  2. Enpä ollut ikinä itse tajunnut, että tarte tatin onnistuu ilman uuninkestävää pannua. Hyvin onnistui piirakkavuoassa. En ollut koskaan aiemmin syönyt tarte tatinia, mutta pohja oli tosi rapea ja kokonaisuutena piiras oli hyvin maukas. Kiitos taas mainiosta reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut ovat vahvasti sitä mieltä, ettei oikeaa tarte tatinia saa vuossa. Ei se ole ehkä aivan sama, mutta mielestäni on ihan hyvä välillä soveltaa. :) Hyvä jos piiras maistui!

      Poista