14. huhtikuuta 2012

Appelsiinitoscakakku


Kirjoittelinkin aiemmin tänne, kun työpaikkamme lounaskahvilasta sai aina perjantaisin ostaa mukaan jotain piirakoita, sämpylöitä ja kakkusia. Kerran nappasin mukaani sieltä toscakakun (kyllä, raskaana ollessa meinaa laiskottaa ja silloin leipoo joku muu! :D ) Se oli hyvää ja jäi siis mieleen. Nyt äitiyslomalla ollessa päätin leipasta kotiin ihan itse vastaavaa kakkua. Hyväähän tämä oli, eikä kuivaa kuten olen aina pelännyt. Yksi työkaveri vinkkasi appelsiinin käytöstä kakussa ja siittä innostuneena puristelin taikinaan mukaan yhden appelsiinin mehun ja raastoinpa sekaan myös appelsiinin kuoriraasteen. Tämä kakku katosi kyllä meidän kaapista lähes ennätysvauhtia. :) Kakku tulee 26cm vuokaan ja suosittelen kokeilemaan!


Pohja
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 1/2 dl kermaa
  • 75 g margariinia tai voita


Pese appelsiinin kuori hyvin, rasta kuoren oranssi osa ja purista mehu. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää muna-sokerivaahtoon. Lisää kerma ja rasva, sekoita hyvin ja lisää lopuksi vielä sekaan appelsiini mehu ja kuoriraaste. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n.15-20 minuuttia.


Kuorrute
  • 75 g voita
  • 100 g mantelilastuja
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 1/2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 rkl maitoa
Sulata kattilassa voi, lisää loput aineet ja kiehauta kevyesti sekoittaen. Kaada kuorrute pohjan päälle, laita kakku takaisin uuniin ja paista n.7 minuuttia, kunnes kuorrute on saanut kauniin värin.

6 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Onpa hauska yhteensattuma, itsekin juuri sitruunaista toscakakkua leiponeena (kurkkaapa viimeisin postaus blogistani) voin äänestää kyllä tämänkin herkun puolesta jo ennen kokeiluakin! :) Miten se onkin että kevään tullen alkaa kaikki sitrushedelmät entistä enemmän hiipiä tuonne leipomuslistan variaatioihin mukaan. Luontainen vitamiininkaipuu ehkä pitkän talven jälkeen..? Makoisaa loma-ajan jatkoa sinne!

    VastaaPoista
  2. Kerman ja maidon voi korvata kokonaan appelsiinimehulla. Merkkisuositusta en osaa antaa, koska en asu Suomessa. Jos Lidl´istä löytyy, niin sitten "hohes C".

    VastaaPoista
  3. Vaikuttaa niin hyvältä, että pitää lisätä kokeiltavien listalle :)

    VastaaPoista
  4. Tämä on niin hyvää!! Tein ensimmäisen kerran sitä palaveriin, jossa oli pelkästään miehiä. Oma mieheni kertoi piirakan saaneen useaan kertaan kehuja! Tätä pitää tehdä lisää!

    Pohjaan tulevan kerman vaihdoin maitoon. Vähän keveni taikina, mutta makuun ei vaikuttanut.

    t. vakkarilukija

    VastaaPoista
  5. Todella herkullinen piirakka, joka kerännyt kovasti kehuja. Olen jo kaksi kertaa leiponut ja jää varmasti suosikkiresepteihin.


    Kiitos Belle!

    Minna

    VastaaPoista
  6. Heissan! Hienoa, että piirakka on ollut maistuva! Tosiaan, ei varmasti vaikuta kovinkaan makuun tuo kerman vaihtaminen maitoon. Keveyteen kyllä! ;)

    VastaaPoista