17. marraskuuta 2014

Chilinen mutakakku





Talven kolkutellessa ovella ja kylmän viiman nuollessa talon nurkkia, on mukavaa keittää kuppi kuumaa, kutsua naapurit istumaan iltaa ja tarjota lohduttavaa ja suklaista, chilillä ryyditettyä mutakakkua. 

Erilaiset ruokaöljyt antavat moninaisia mahdollisuuksia ruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Halusinkin lähteä ehdottomasti mukaan Lanfranchin kamppikseen, kun sitä tarjottiin. Käytämme kotona ruoanlaitossa lähes yksinomaan oliiviöljyjä. Leipomisessa olen luottanut pääasiassa voihin, mutta osan voista voi toki korvata oliiviöljyllä, kunhan muistaa käyttää miedon makuista ja vaaleaa "extra virgin"-oliiviöljyä. Maustetut öljyt ovat myös tuttuja, sillä sitruunalla maustettu oliiviöljy on ollut meillä jo pitkään vakiokamaa salaatin sekaan. Jos taas sekoitat sitruunaoliiviöljyyn hieman soijaa ja wasabia, saat mahtavan kastikkeen lihalle, kalalle ja vaikka uuniperunalle. 

Tällä kertaa lähdin kuitenkin kokeilemaan meidän illanistujaisiin jotain muuta. Chilillä maustettu auringonkukkaöljy päätyi lopulta mutakakun sisuksiin ja se antoikin kakulle mukavaa jälkipoltetta. Jouduin leipomaan kakun pariinkin otteeseen, sillä ensimmäiseen versioon lorautin peräti puoli desiä chiliöljyä ja senhän huomasi! Kakkua pystyi syömään, mutta se ei ollut aroille chilin ystäville. Hienosäädön jälkeen olin tyytyväinen lopputulokseen ja kakkua kehtasi tarjota myös vieraille. Lapsetkin olivat innoissaan kakkulautasen ympärillä, tosin pieni jälkipolte sai heidän suunsa hämmentyneeseen virneeseen.
Tämä kakku kannattaa leipoa 20 cm reunavuokaan.

Chilinen mutakakku

  • 75 g voita
  • 2-3 rkl Lanfranchi chilillä maustettua auringonkukkaöljyä
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 50 g suklaata karkeaksi rouhittuna
Sulata voi. Sekoita chiliöljy ja voisula keskenään. Lisää sokerit, suola, munat ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi ja lisää vielä vehnäjauhot ja suklaarouhe. Kääntele taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n.20 minuuttiia. Kakun pitää jäädä keskeltä hieman löysäksi.
Tarjoa hyvin jäähtynyt kakku maustamattoman kreikkalaisen jogurtin kera.


Tämän postauksen yhteydessä arvotaan myös tuotepaketti. Arvontaan pääset mukaan kommentoimalla tähän postaukseen. Voisit vaikka kertoa oman illanviettosi takuutarjottavan! Osallitumisaikaa on yksi viikko. Pääsette kurkkimaan muita kampanjan reseptejä tästä. :)


Yhteistyössä Lanfranchi

16 kommenttia:

  1. Mun vakio on chocolate chip cookies, nyt kun olen viimein löytänyt pitkän etsinnän jälkeen täydellisen reseptin! Aina niitä tehdessä on tosin vaara, että materiaali häviää jo taikinan muodossa:)

    VastaaPoista
  2. Minun varma valintani on cookie dough leivokset. Sulattaa kaikkien sydämen ��

    VastaaPoista
  3. Mulla toimii aina ihanat suklaamuffinssit erilaisin kuorruttein :) tuo mutakakku kuulostaa superhyvältä, menee varmasti kokeiluun!

    VastaaPoista
  4. Etenkin kesällä Britakakku toimii. Mutakakku kuulosti herkulliselta sulan keskustansa vuoksi. Muunlaiset suklaakakut eivät oikein sytytäkään.

    Anskuliini
    ansq-85@hotmail.com

    VastaaPoista
  5. Teen yleensä tarjolle jonkin suolaisen piirakan tai sitten ihan graavilohileipiä, suolaiseen piirakkaan on aivan pomminvarma pohja-ohje, nopea herkku on omena-kaurapaistos ja vaniljakastike. Myös marjapiirakat ovat suosikkeja. Yleensä näistä vaihtoehdoista joitakin. :) lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa ja näyttää Ihanalta kakulta pimeään syysiltaan

    VastaaPoista
  7. Tätä täytyykin kokeilla, kuulostaa hyvältä! Ja chiliöljy on tosiaan aika tujakkaa tavaraa, lehtikaalisipseistänikin tuli aika hotteja, vaikkei öljyä hulahtanut paljoakaan. :)

    VastaaPoista
  8. Meillä illanvieton takuutarjottavina toimivat suolainen piirakka sekä juustokakut. Seuraavaksi tosin taitaa tämä maistua chilin- ja suklaanystäville, hyvä vinkki tosiaan lorauttaa tuota chiliöljyä myös makeisiin herkkuihin :)

    VastaaPoista
  9. Illanvieton takuutarjottavana toimii yleensä jotkut kivat leivokset :)

    Lagexd@hotmail.com

    VastaaPoista
  10. Juustokakku!
    Mallukka
    marja-anneli@luukku.com

    VastaaPoista
  11. Perinteinen pulla on paras, yleensä kranssin muodossa. Maistuu niin juhlapöydässä kuin arki-illan vierailijoille. :)
    makieeri@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Omien illanviettojeni takuutarjottavat ovat ihan perinteinen juustokakku (uunissa paistettu sellainen) ja kehittelemäni maailman paras tonnikalapiirakka. Maistuvat aina, eikä voi epäonnistua :)

    VastaaPoista
  13. Yleensä juustokakku tai cupcake ja suolainen piirakka (lohi).
    mariah-79(a)suomi24.fi

    VastaaPoista
  14. Mukana arvonnassa :) Suolaiset piirakat ovat hyviä tarjottavia, vaikka lohi- tai tonnikalapiirakat :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Lanfranchin chiliöljyon tosiaan yllättävän tujakkaa tavaraa! Ilta jos toinenkin on tullut vietettyä ihanien tapas-lajitelmien parissa :)

    VastaaPoista