6. elokuuta 2011

Taivaallinen omenatosca




Uusimmassa Hembakat-lehdessä oli mielenkiintoinen omenatoscan resepti. Kakun reseptin takana on ruotsissa asuvan kahvilayrittäjä Tareq Taylorin anoppi. Lehdessä kerrotaan kakun olevan niin suosittu, että kahvilan asiakkaat soittavat ja varaavat itselleen palasen etukäteen lounaan jälkiruoksi. Näillä myyntipuheilla en voinut olla kokeilematta reseptiä, joka oli vielä kaiken lisäksi aivan uskomattoman helppo!

Pohja

  • 100g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 omenaa
  • 1 tl kanelia
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita munasokeri-seokseen jauhot ja vaniljasokeri. Kaada lopuksi sekaan jäähtynyt voisula ja sekoita hyvin. Kaada taikina halkaisijaltaan 20-24 cm voideltuun irtopohjavuokaan. Halkaisen omenat ja poista kova keskiosa. Viipaloi omenat ja lado ne taikinan päälle. Ripottele päälle kanelia. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n.25 minuuttia. Kun otat kakun ulos uunista, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Tosca

  • 50 g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 50 g mantelilastuja
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl maitoa
Sulata voi ja sokeri kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sekaan jauhot ja mantelilastut, sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi maito. Kaada lämmin toscaseos kakun päälle ja laita uuniin 200 asteseen n. 8-10 minuutiksi.

Kakku teki niin nopeasti kauppansa, että itseä jäi jopa kaivelemaan se, etten ehtinyt saada kakkua täysin jäähtymään! Uskon nimittäin, että maku paranee entisestään kun kakku on saanut makustua kylmässä yön yli. Eli uutta kakkua tekemään, ja te jotka mietitte uutta kivaa omppureseptiä syksyksi, niin tämä on se! :)

40 kommenttia:

  1. Ei tämä kerkiä jäähtymään-on tosi hyvää!

    VastaaPoista
  2. Näyttää ja kuullostaa hyvältä! Tätä taidan syksymmällä kokeilla...mummulan omenapuut näyttivät taas kantavan isoa satoa, ja jotainhan niille ompuille on tehtävä. :)

    VastaaPoista
  3. Tätä on pakko kokeilla!!

    Monalisa ( monalisankakut.blogspot.com )

    VastaaPoista
  4. Sumi: Meillä keväällä istutetussa omppupuussa on jopa huikeat yksi omena. :) Voi olla et hetken joutuu odottamaan ennenkuin saa oman pihan omppuja.

    VastaaPoista
  5. Hmm, noilla myyntipuheilla tosiaan ei voi olla kokeilematta. Kiitos:)!!!

    VastaaPoista
  6. Oijoi! Kuulostaa herkulle! :) Tätä on pakko kokeilla heti huomenissa ! ;-P

    VastaaPoista
  7. Onnistuisikohan tämä mustikkaisena versiona?

    VastaaPoista
  8. A: Tuollainen mantelitosca saattaisi hyvinkin mennä mustikan kanssa. Jättäisin kanelin pois ja lisäisin pohjataikinaan hyppysellisen kardemummaa. Kannattaa myös muistaa, että mustikka on vetisempää ja kakun kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Eli eikun testaamaan, kokeileva keittiö on hauskaa ja saatat luoda uuden superreseptin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja perunajauhoja vähän mustikoiden sekaan niin ne imevät kosteutta. Minou

      Poista
  9. Kai noilla määrillä tulee kunnolla toskaa? Se on parasta! Tätä teen tuliaispiirakaksi, kun oli niin hyvin kehuttu! :)

    VastaaPoista
  10. Tämä lähtee kokeiluun! :)

    VastaaPoista
  11. Hei!

    Suosittelisitko 28 cm:n vuokaan tekemään puolitoistakertaisena ohjeen? Miten muhkea tästä tulee? Ohje kuulostaa tosi hyvältä!

    -Innostunut leipuri

    VastaaPoista
  12. Kyllä toscan määrä oli ainakin omasta mielestä riittävä. Voihan sitä tehdä suuremmankin erän jos oikein tykkää, se ei nimittäin vaikuta oleellisesti reseptiin. Ja jos tekee 28cm vuokaan, niin puolitostakertainen määrä on hyvä. Kuvissa oleva on tehty 24cm vuokaan ja oli juuri ja juuri sopivan paksuinen, isommassa vuoassa olisi mennyt liian ohueksi. :)

    VastaaPoista
  13. Tätä oli pakko tehdä viikonlopun vieraille :) Ja oli kyllä todella hyvä resepti!

    VastaaPoista
  14. Aivan ihana resepti, kiitos siitä! Todellakin maistui taivaalliselta! :)

    VastaaPoista
  15. Sivuillasi on toinen toistaan ihanampia ohjeita! Kokeilin tehdä tätä Omenapiirakkaa ja aivan mahtavaa oli, kiitokset!
    -Ansku

    VastaaPoista
  16. Ihanaa, niin mehevä piirakka tuli! Kiitos Suhmura! :) T. Heinäkuisten kaimasi

    VastaaPoista
  17. Ei menny kaikki niinkun Strömsössä. ;-D

    Irtopohjavuoka valutti vuuan voitelurasvat uuninpohjalle eikä leivonnainen meinannu kypsyä ei sitten millään.

    Liekö vuuassa ja uunissa jotain vikaa, mutta tinatassi tuli! MUTTA mulla ei oo epäilystäkään etteikö tuo herkulliselta näyttävä ihanuus olisi todella hyvää jahka se vaan onnistuisi. ;-)

    VastaaPoista
  18. Voi apua! Arvaukseni menee vuoan puolelle! Noh, ei se minullakaan mene aina niikuin Strömsössä! ;)

    VastaaPoista
  19. Luin omiani ohjeesta, ja laitoin tavalliselle piirakka vuoalle, tuli ehkä ohuempi mutta silti niin hyvää :) Aika littana oli piirakka, mutta kaksisteen söytiin vrk:ssa koko komeus. Ja oli parempaa seuraavana päivänä. Minä tosin kuutioin omput mukaan...

    VastaaPoista
  20. Aivan ihanaa! Vaihdoin mantelilastut kaurahiutaleisiin, koska ex temporena mennään niillä mitä on :) Tästä ei varmaankaan tullut sitä, mitä ruotsalaisessa kahvilassa tilataan etukäteen, mutta meidän makuun täydellistä. Kiitos reseptistä!

    Suvi

    VastaaPoista
  21. Aivan mielettömän hyvä resepti, tätä tuli tehtyä kahteen kertaan tällä viikolla ja maistui kyllä kaikille syöjille (..paitsi mun nirsolle miehelle)!

    VastaaPoista
  22. Heippa eikö tähän piirakkaan tule leivinjauhetta. Aivan mahtava ohje ,mut minä laitoin leivinjauhetta,en uskaltanut olla laittamatta.1tl laiton. Leivon kyllä toisenkin kerran.

    VastaaPoista
  23. Kiitos loistavasta reseptistä taas. Minäkin laitoin pikkasen leivinjauhetta varmuuden vuoksi ja oli tosi hyvää. Mieheni ei yleensä tykkää omenapiirakoista, mutta hänkin tykkäsi kovasti. Harvoinpa sitä löytää tällaista reseptien runsauden sarvea, että jokainen resepti onnistuu loistavasti. Ei kun seuraavaa valkkaamaan:)

    VastaaPoista
  24. Kyllä kuulostaa ohje juuri siltä, mitä pitää ruveta kokeilemaan ihan heti nyt!

    VastaaPoista
  25. Etsin juuri omenatoscan ohjetta, mutta enpä etsi ekaa pidemmälle vaan lähden kuorimaan omenoita =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeesta oli todella hyvää!

      Poista
  26. Ihana omenatosca! Tein oman muunnokseni käyttämällä gluteenittomia jauhoja, lisäämäällä taikinaan kardemummaa, sitruunaa ja kanelia, jättämällä omenat pois ja tekemällä tuplasatsi toscakuorutusta mihin lisäsin vielä n. dl kuohukermaa = AIVAN TAIVAALLINEN TOSCAKAKKU!!!!!

    VastaaPoista
  27. Todella hyvä ohje! Toscaan koitettu myös mantelirouhetta sekä cashew-hasselpähkinärouhetta - toimii niinkin! Pohja on ihanan kostea, ja kakku todellakin vain paranee jääkaapissa yön yli levättyään. -Mimo

    VastaaPoista
  28. Hey! Ajattelin tehdä tätä kehuttua samantien pellillisen, imenoita riittää ja naapureillekin liikenisi palanen tai kaksi :) osaisitko sanoa, olisiko ohje silloin sopiva kaksin-tai kolminkertaisena ?

    VastaaPoista
  29. Kokeilin ja pakko tehdä lisää! Paras toscakakku ikinä!

    VastaaPoista
  30. tein gluteenittomilla jauhoilla. vuokassa näyttää ainakin onnistuneelta, kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
  31. Tein toscapiirakan raparperitäytteellä ja oli taivaallista! Kiitos parhaasta reseptistä!

    VastaaPoista
  32. Puuttuiko ohjeesta leivinjauhe? Lisäsin 1 tl ja taikina kohosi hyvin. Käytin 22cm vuokaa

    VastaaPoista
  33. Taikina kohoaa kyllä uunissa hyvin ilman leivinjauhetta, kunhan munat on alussa vaahdotettu tarpeeksi hyvin.

    VastaaPoista
  34. Että on herkkua. Tein toissapäivänä ja tänään.
    Oli vain yksi omena mutta tein kuorrutusta hieman enemmän. Mulla menee tunti uunissa.
    Mutta mitäpä se haittaa ku herkkua tulee 🥲
    Ja kardemumma sopii mainiosti.

    VastaaPoista
  35. Tämä on ollut luotto-ohjeeni jo kauan, toistakymmentä vuotta. Nyt olen tehnyt myös gluteenittomana. Vaatii enemmän paistamista, mutta hyvin onnistuu sekin. Olen kyllä aina laittanut myös leivinjauhetta. Kiitos !!!

    VastaaPoista